Stäng ner och koppla av

SEMESTERFRID I början av sommaren presenterade TCO en undersökning som visade att många chefer känner stress och press när de blir störda under sin semester med jobbrelaterade ärenden. Men det är inte bara chefer som har svårt att släppa jobbet och koppla av på semestern. Problemet breder ut sig i allt fler grupper.

Enligt en undersökning genomförd av TCO blir varje tredje TCO-medlem kontaktad från sin arbetsplats under sin semester.

Enligt en undersökning genomförd av TCO blir varje tredje TCO-medlem kontaktad från sin arbetsplats under sin semester.

Foto: Mel Evans

Piteå2011-07-09 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att Gud vilade på den sjunde dagen under skapelsen var inte någon tillfällighet. Även han hade behov av återhämtning. Hårt arbete innebär en påfrestning på människan, såväl fysiskt som psykiskt. Vi behöver därför tid till återhämtning för att kunna gå vidare och för att fortsätta kunna göra vårt bästa. Det är vi alla medvetna om. Ändå lever vi inte som vi lär.

TCO:s undersökning som genomfördes i form av tretusen webbintervjuer med TCO-medlemmar visar bland annat att var tredje blir kontaktad från sitt jobb under ledigheter och semestrar. Bland de TCO-medlemmar som är chefer i första linjen eller på mellannivån är siffran så hög som femtio procent. Detta tyder på en förändring i synsättet på ledighetens och semesterns funktion och värde.

Att vi i dag har långt större möjligheter att organisera vårt arbete individuellt och utföra vissa arbetsuppgifter hemifrån är i grunden mycket positivt, men det finns också en baksida. I och med att vi med kan utföra vissa saker från hemmet innebär också att risken för störningar ökar. Till en början kanske det inte ens upplevs som en stressfaktor eller en störning. Det kan till och med kännas skönt att beta av problem när de uppstår och inte låta dem samlas på hög. Men den sammanhängande ledigheten och tiden för oavbruten återhämtning blir ändå mindre.

Om man då från arbetsgivarhåll, och från kollegiehåll, inte tar ansvar för den lediges möjligheter till ostördhet och återhämtning kan man lätt hamna i en farlig spiral där förväntningar och krav omedvetet trappas upp. Men det är också ett ansvar som anställd att värna sin rätt till ostörda ledigheter och tid för återhämtning. Det är nämligen i samspel mellan ansvarstagande arbetsgivare, kollegor och den egna gränssättningen som vi kan skapa en önskvärd situation.

I en kommentar till undersökningen säger TCO:s nyvalda ordförande Eva Nordmark: "Det visar att jobbet för många tjänstemän fortsätter trots att man exempelvis har semester. Vi vet att kraven är höga och pressen ökar i arbetslivet, men vi vet inte om människor kan vara utsatta för hård press och samtidigt klara att vara arbetsför till minst 65 år."

Här sätter Eva Nordmark fingret på det långsiktiga problemet. Utan verklig tid för avkoppling och återhämtning minskar förutsättningarna för att skapa ett arbetsliv där vi klarar av att jobba till vi uppnår ordinarie pensionsålder. En av förutsättningarna för ett hållbart arbetsliv är en tydlig gräns mellan arbete och fritid. Nu när sommarsemestrarna är i full gång har vi alla, oavsett om vi är arbetsgivare, arbetande kollegor eller semesterlediga möjligheten att ta första steget i ett tydliggörande av denna gränssättning och se till att vi helgar semesterledigheten på det sätt som vi enligt Bibeln ska helga vilodagen. Då kommer våra arbetsplatser att sprudla av än större energi och entusiasm än de gjort efter störda semestrar. Det vinner vi alla på.

Läs mer om