Hamburgerkedjan Max har framförallt uppmärksammats för att man i Norrbotten lyckats ta upp konkurrensen med McDonalds. Men det finns annat, och mer viktigt ur samhällsperspektiv, att uppmärksamma hamburgerkedjan Max för. Företaget har nämligen varit en av föregångarna när det gäller att anställa funktionshindrade i sin verksamhet.
Människor med funktionshinder, oavsett om det rör sig om fysiska eller psykiska funktionshinder, hamnar ofta sist i kön när det är dags för företag att anställa. Detta beror till stor del på rädsla, fördomar och attityder.
Men företaget Max har aktivt jobbat för att komma förbi dessa initiala hinder. Och Max har i tio års tid anställt funktionshindrade i sin verksamhet, och sett fördelarna med detta. Annars skulle man inte ha fortsatt. Och det handlar inte om välgörenhet från företagets sida, utan bygger på att dessa anställda är värdefulla för företaget då man ofta stannar långt mycket längre i sin anställning hos företaget än vanligt inom branschen. För företaget innebär detta en ytterst kostnadseffektiv kontinuitet.
Hos Max erbjuds funktionshindrade arbeten som måltidsvärdar i restaurangerna. De ingår i arbetslaget på restaurangen. Många av måltidsvärdarna har tidigare stått mycket långt från arbetsmarknaden och fått gå lång tid på arbetslöshetsersättning eller andra former av ersättningar, och nu klarar de sin egen försörjning själva. Allt detta betyder mycket för självkänslan hos individen. Även den upplevda hälsan hos dessa personer har förbättrats efter att man kommit ut på den öppna arbetsmarknaden.
Undersökningar hos arbetsgivare som anställer funktionshindrade i sin verksamhet visar också på stora vinster för arbetsgivaren. Förutom den kontinuitet som redan nämnts så har man kunnat påvisa en ökad trivsel i hela personalgruppen på de företag som aktivt anställt funktionshindrade i sin verksamhet.
Även sjukfrånvaron har sjunkit på dessa företag. Men det är inte det enda. Även situationen i personalgruppen har påverkats i positiv riktning då klimatet på arbetsplatsen blivit öppnare, mer tolerant och framför allt mer inkluderande.
Max och andra företag som agerat på liknande sätt, exempelvis Ica och Sodexho, borde fungera som förebild för andra företag och offentliga verksamheter. Tyvärr är det inte så. Framförallt så ligger den offentliga sektorn långt efter i detta arbete och framstår som klart sämst i klassen. Detta trots att ett av regeringspartierna, Kristdemokraterna, inför valet 2010 utlovade tiotusen nya jobb för funktionshindrade inom den offentliga sektorn.
Människor med fysiska och psykiska funktionshinder är en undanskuffad grupp som under mycket lång tid inte tillåtits att ta plats i samhället, och står ofta utanför gemenskapen på arbetsmarknaden. Nu är det verkligen dags att ändra på detta. Offentlig sektor och fler privata arbetsgivare borde följa Max exempel och våga gå utanför normen och anställa funktionshindrade i sina verksamheter.