Som om detta skulle bli bättre

BILPROVNINGEN Regeringen ligger inte på latsidan när det gäller privatiseringsambitionerna. Årets inleds med en utförsäljning av vissa delar av Bilprovningens stationsnät. I Norrbotten ingår bland annat stationen i Piteå i utförsäljningen.

När regeringen ska öka konkurrensen på bilprovningsområdet hör stationen i Piteå till dem som kommer att läggas ut till försäljning på öppna marknaden.

När regeringen ska öka konkurrensen på bilprovningsområdet hör stationen i Piteå till dem som kommer att läggas ut till försäljning på öppna marknaden.

Foto: Robert Lundberg

Piteå2012-01-03 06:34
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att den moderatledda regeringen är förtjust i privata alternativ och utförsäljningar är inte precis någon hemlighet. Nästa objekt som ska läggas ut på den öppna marknaden för försäljning är nu delar av Bilprovningens stationsnät. Detta då avskaffandet av Bilprovningens monopol under sommaren 2010 uppenbarligen inte fått de effekter som regeringen önskat. För att stimulera privata alternativ inom bilprovningsområdet säljer man därför ut två tredjedelar av Bilprovningens stationsnät.

Regeringens strategi är uppenbarligen den att om marknaden inte vill etablera konkurrerande alternativ till Bilprovningens stationer så privatiserar man större delen av dem. På papperet åstadkommer man på detta sätt den konkurrens man eftersträvade. Men på de allra flesta av de orter där stationer säljs ut blir skillnaden inte särskilt stor. En aktör med lokal monopolställning byts bara ut mot en annan. Men det är uppenbarligen så att privata företag med monopolställning klingar bättre i regeringens öron.

Men borde inte regeringen ha lärt sig av de tidigare utförsäljningar man gjort. Utförsäljning av statliga apotek med ökade behov av subventioner för recepthantering är ett exempel. Att Vin & Sprit blev franskägt innebar framförallt mindre årligt klirr i statskassan. Inte kanske helt lysande exempel.

Den stora majoriteten av medborgarna ställer sig också frågande inför regeringens utförsäljningsiver. Vad ska en utförsäljning av Bilprovningens stationer tjäna till, är fråga man ställer sig. För övrigt samma fråga man ställde sig när Bilprovningens monopol togs bort. Nu skulle bilarnas trafiksäkerhet helt plötsligt ut på den privata marknaden. Men priserna skulle gå ner. Har ni märkt av dessa prissänkningar?

Frågan är varför regeringen med lock och pock absolut ska slå sönder en välfungerande struktur som Bilprovningen. En organisation som erbjuder prisvärd verksamhet och som rankas högt av kunderna. Men det väger tydligen lätt när ideologin ligger i andra vågskålen. Privat ägande är för Moderaterna och dess stödpartier mycket bättre än statligt - per definition.

Förvisso kommer säkerligen servicen på vissa orter att förbättras med mer kundanpassade öppettider, men detta kunde ha åstadkommits i Bilprovningens regi. Det är bara att ge Bilprovningen i uppdrag att öka tillgängligheten. Men det är i där skon klämmer. Det sitter i synen på ägandet. Det handlar om dogmer.

För oss andra gäller det att handskas med de risker som privatiseringen medför. Se bara på Finland. När Bilprovningen i Finland konkurrensutsattes ökade antalet underkända bilar från nitton procent till tjugoåtta procent. Tror ni detta handlar om en motiverad ökning utifrån trafiksäkerhetsmässiga aspekter. Knappast. Det handlar i stället om Big Business på samma sätt som vinstjakten inom vårdsektorn får Carema Care att väga blöjor i jakten på allt större vinster.

Någon måste betala notan. Det finns ingen annan möjlig fakturamottagare än den enskilde konsumenten. Någonstans måste vinsterna skapas hos de privata aktörerna, och den vägen lär gå via din plånbok - endera via höjda priser eller via fler ombesiktningar.

Läs mer om