Socialdemokratins framtidsuppdrag

VISIONER Att vinna människors förtroende för sin politik handlar i högsta grad om att få människor att ställa upp på de visioner man har och den framtidsbild som man målar. Det är därför framtiden måste stå i centrum för det framtidsuppdrag som Socialdemokraterna begär stöd för i nästa val. Fokus för politiken måste därför ligga bortom i dag, bortom nästa månad och bortom nästa år. I dag har Socialdemokraterna fastnat i dagspolitiken. Det måste vi komma borta ifrån.

Debatten om hur det socialdemokratiska framtidsuppdraget ska se ut måste nu igång på allvar. Det är ett av partisekreterare Carin Jämtins viktigaste uppdrag.

Debatten om hur det socialdemokratiska framtidsuppdraget ska se ut måste nu igång på allvar. Det är ett av partisekreterare Carin Jämtins viktigaste uppdrag.

Foto: Leif R Jansson / SCANPIX

Piteå2012-08-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Politik är att vilja har det sagts mången gång, och politik handlar verkligen om att vilja. För socialdemokratin handlar viljan om att forma ett Sverige som i morgon är långt bättre än i dag. Det handlar alltså om att vinna slaget om morgondagens Sverige. Ska Socialdemokraterna kunna vinna detta slag måste visionerna och framtidsuppdraget stå i centrum för politiken. Här är socialdemokratin tyvärr alldeles för svag i dag. Men det är inte för sent att ändra på det.

Det programarbete som nu pågår för fullt, och som vid partikongressen 2013 ska landa i nya programtexter för partiet, är möjligheten att växla in den socialdemokratiska politiken på rätt spår. Men då måste vi våga prata om morgondagens utmaningar och vilka visioner vi har för det framtida Sverige. Att åstadkomma en sådan fokusförflyttning är en av de riktigt stora utmaningarna för Stefan Löfven och den övriga partiledningen.

Diskussionen kring det socialdemokratiska framtidsuppdraget bör ta sin utgångspunkt i fyra huvudområden; verklig mänsklig frihet, ett hållbart Sverige, demokrati och delaktighet samt investeringar för framtiden. Utifrån dessa huvudområden får man börja fundera kring vilka samhällsförändringar som måste till för att varje enskild svensk ska kunna få möjlighet att uppfylla sina bästa stämningars längtan.

Socialdemokratin har varit, är, och kommer alltid att förbli en frihetsrörelse. En rörelse som sätter högst upp på sin agenda att varje enskild människa ska få möjlighet att uppfylla sina livsdrömmar utan att begränsas av faktorer som kön, etnicitet, social klasstillhörighet, bostadsort, sexuell läggning, fysisk och mental hälsa etcetera. Det är i detta som framtidsuppdraget, kopplat till verklig mänsklig frihet, tar sin utgångspunkt.

Här måste socialdemokratin mejsla fram hur den enskildes verkliga frihet ska kunna stärkas. Det handlar om hur skolan måste bli bättre på att möta varje elev utifrån dess egna förutsättningar och kompensera för de olika förutsättningar som eleverna har. Men det handlar också om hur man i folkhälsoarbetet ska kunna komma åt de skillnader i hälsa som finns beroende på klasstillhörighet. Det handlar naturligtvis också om hur vi ska uppnå ett samhälle som inte gör skillnad på män och kvinnor bara för att de just är män och kvinnor.

Denna mänskliga frihet är alltså av en helt annan dimension än den borgerliga frihetsdröm som enbart stavas valfrihet. Den socialdemokratiska frihetsdrömmen går på djupet och handlar i grunden om att frigöra varje människas inneboende kraft. En självklar följd av detta är att frihetskampen inte kan stanna vid nationens gränser utan måste handla om att bekämpa alla former av förtryck - även internationellt.

Det andra fokusområdet handlar om det hållbara samhället. Här står naturligtvis miljö. Och klimatfrågorna i centrum. Ett av socialdemokratins verkliga framtidsuppdrag är att presentera en modell för hur miljöansvar och tillväxt ska kunna förenas. För hållbarhet förutsätter ett djupgående miljöansvar. Men för att kunna ta ansvar krävs resurser som tillskapas genom tillväxt. Beroendet är således ömsesidigt. Men den socialdemokratiska visionen om ett hållbart samhälle stannar inte vid miljön. Den måste också handla om ett hållbart arbetsliv, jämställdhet och att vi ska återta Sveriges position som en av världens ledande kunskapsnationer. Ett hållbart Sverige måste vara hållbart på alla plan, och hållbarhet handlar om att vårda våra resurser, såväl materiella, immateriella som mänskliga.

Det tredje området i det socialdemokratiska framtidsuppdraget är en direkt följd av det föregående. Det är nämligen helt nödvändigt med omfattande framtidsinvesteringar om vi ska kunna uppnå ett hållbart Sverige. Det handlar med självklarhet om olika former av infrastrukturinvesteringar som kan effektivisera resursutnyttjandet samtidigt som miljöpåverkan minimeras så långt det går. Men det handlar också om att investera i människor. Ska Sverige kunna utvecklas positivt har vi inte råd att slösa bort mänskliga resurser genom att låta elever misslyckas i skolan, att låta människor skadas på jobbet eller att de inte får chans att omskola sig så att de kan konkurrera på arbetsmarknaden.

För en frihetsrörelse som socialdemokratin utgör måste kampen för att utveckla demokratin, och för att fördjupa människors delaktighet i det samhälle de lever i, stå i fokus. Detta om något är en framtidsfråga. Demokratin måste nämligen vinnas gång på gång. I dagens debatt har inflytande tyvärr allt mer kommit att bli synonymt ned valfrihet. Det är ett alldeles för grunt perspektiv och begränsar människors möjlighet att på djupet kunna påverka sina egna liv och det samhälle man lever och verkar i.

Naturligtvis finns det fler områden som ingår i det socialdemokratiska framtidsuppdraget. Det är nu under programarbetet som du har möjlighet att lyfta de frågor du vill få med i uppdraget. Så ta chansen och gör din röst hörd.

Läs mer om