Under det senaste halvåret har det socialdemokratiska partiet befunnit sig i den djupaste kris som partiet upplevt. Fokus har kommit att ligga på interna problem i stället för på politiken. Detta har också märkts i stödet för det socialdemokratiska partiet i valmanskåren. Detta trots att de socialdemokratiska grundvärderingarna är fast förankrade hos svenskarna. Stödet för ett solidariskt och rättvist Sverige med relativt jämn ekonomisk fördelning har aldrig varit större.
Detta ger det socialdemokratiska partiet goda förutsättningar att återta sin position i svensk politik bara man förmår samla sig och börja leverera konkreta och skarpa socialdemokratiska politiska förslag.
Här presenterar vi sju områden där tydliga besked kring den socialdemokratiska politiken måste komma.
1. En verklig jobbpolitik
Socialdemokraterna måste återta kommandot i jobbpolitiken. Genom en kraftfull och aktiv statlig näringspolitik som handlar om att ge det svenska näringslivet optimala förutsättningar för att utvecklas kan fler jobb skapas. I dåliga tider måste staten bedriva en mer aktiv arbetsmarknadspolitik som tar sin utgångspunkt i att arbetstagarna ska ha den kompetens som krävs för att kunna ta de jobb som finns. Satsningar på arbetsmarknadsutbildning, gymnasieskolan och högskolan är nödvändiga för att fler kan skaffa denna kompetens. Det är också rätt tid nu att satsa på stora jobbskapande investeringsprojekt som Norrbotniabanan. Det handlar om att investera för framtiden och att satsa på dagens arbetslösa. Parallellt med detta måste satsningar på utbildningsvikariat och generationsväxlingstjänster göras så att fler får in en fot på arbetsmarknaden.
2. Minskade ekonomiska klyftor
I dagens Sverige ökar klyftorna alltmer. Detta är en effekt av jobbskatteavdrag och försämringar i våra försäkringssystem. Barnfattigdomen växer som en effekt av detta. Det är ovärdigt för vårt land. Här måste S ge tydliga besked om hur dessa mönster ska brytas. Försäkringssystemen måste återupprättas och beskattningen av inkomster måste bli mer rättvis.
3. Satsningar på välfärden
Satsningar inom välfärdssektorn ger dubbla vinster såväl i form av höjd kvalitet som i form av fler jobb. Förtroendet för vård, skola och omsorg måste återupprättas. Det är därför viktigt att personaltätheten i dessa verksamheter ökas.
För de anställda inom offentlig sektor, i huvudsak kvinnor, är rätten till heltid central. Här bör lagstiftning genomföras med det snaraste. Med tanke på de stora pensionsavgångar som väntar måste generationsväxlings- och mentorskapstjänster införas så att kompetens kan bibehållas. Det är också nödvändigt att S ger definitiva besked kring frågan om vinstuttag inom välfärdssektorn. Dagens förvirring kring detta får inte bestå.
4. Återupprätta försäkringssystemen
Grunden för vår politik har varit att det ska finnas en trygghet om du förlorar ditt arbete eller råkar bli sjuk. Detta har raserats under den borgerliga regeringen. Ska människor ha reella möjligheter att komma tillbaka till arbete måste man känna trygghet under resan tillbaka.
Att återställa nivåerna i sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen måste göras - även om det måste ske stegvis över längre tid.
En annan viktig sak för en socialdemokratisk regering är att förändra arbetsgivaravgiften så att en större andel går till de gemensamma försäkringssystem den en gång var tänkt för. Samtidigt ska den allmänna löneavgiften, den så kallade allmänna löneskatten, sänkas till de nivåer den hade före den borgerliga regeringen tillträdde.
5. Ett mer jämställt Sverige
Sverige behöver bli ett än mer jämställt samhälle. Rätt till heltidsarbete måste bli en självklarhet. Idag är kvinnor i högre grad ofrivilligt deltidsarbetande. De könsbundna löneskillnader vi ser på den svenska arbetsmarknaden måste bort. Kvinnodominerade yrken som undervärderats måste uppvärderas. Ett annat område där S måste presentera lösningar handlar om att göra uttaget inom föräldraförsökringen mer jämställt.
6. Ett hållbart arbetsliv
I dagens Sverige är det stora grupper som inte orkar arbeta fram till pensionsåldern, vilket är ett mänskligt slöseri utan dess like. Arbetslivet måste därför bli mer hållbart. Det systematiska arbetsmiljöarbetet och forskningen kring arbetslivets villkor måste förstärkas. Äldre medarbete måste få möjligheter att få arbetsuppgifter som gör det möjligt att arbeta fram till pensionen. Detta kan åstadkommas genom olika former av generationsväxlingstjänster. Det är också viktigt att motverka den utveckling vi ser idag som innebär att våraarbeten följer med allt längre in i vår fritid. Tid till återhämtning är oerhört viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv.
7. Ett miljö- och klimatsmart Sverige
Sverige måste återta sin position som ledande miljönation. S måste därför ta fram ett program för hur Sverige våra ambitioner ska höjas så att vi kan bli ett än mer miljö- och klimatsmart land. I den internationella solidaritetens namn måste Sverige satsa på klimatbistånd som inte räknas in i våra egna klimatåtaganden. Socialdemokraterna måste också slå fast att resultatet av folkomröstningen kring kärnkraften ska respekteras fullt ut.