Socialdemokraterna måste göra hemläxan
EFTERVALSDEBATT. Den sakliga eftervalsdebatten inom socialdemokratin börjar komma igång nu. Stor enighet råder om att det avgörande misstaget i valrörelsen var att sysselsättningsfrågorna lyftes fram alldeles för dåligt.
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I 2006 års valrörelse gick socialdemokraterna fram med en mycket traditionell framtoning. Ändå misslyckades man med att öka väljarstödet. Kanske var det för att väljarna kände igen partiet alldeles för mycket?
Kanske uppfattades partiet alltför mycket ha blicken i backspegeln istället för i framrutan. Det är i så fall en viktig signal som måste få bäring också på hur politiken ska utformas för framtiden.
Kärnan i en nystart för socialdemokratisk politik måste vara att utveckla nya medel för att nå de klassiska målen om solidaritet, rättvisa och jämlikhet. Man måste hitta lösningar som är anpassade till dagens verklighet, en verklighet där hälften av allt som produceras i Sverige går på export.
Där globaliseringen ökat konkurrenstrycket inom industrin och där de nya jobben i allt större utsträckning växer fram inom tjänstesektorn. Där människor bryr sig mer om att offentlig service är rättvis och
effektiv än att den produceras i en speciell ägarform. Där IT och turism skapat nya förutsättningar för de glesare bebodda delarna av vårt land.
Utgångspunkten måste hela tiden vara medborgarnas behov och inte de system som byggts upp genom åren. Trohet mot ideerna, trolöshet mot medlen. För socialdemokratin är det självklart att insatser för ökad tillväxt och fler jobb hänger ihop med rättvis fördelning. Solidaritetens samhälle är produktivt. Men det var inte bristen på förslag om stöd till olika grupper som orsakade valförlusten utan frånvaron av en jobbpolitik för framtiden.
Därför måste mycket av förnyelsearbetet inriktas på att vässa politiken för tillväxt och sysselsättning. Det handlar om en långsiktig politik för fler företag och fler jobb, en modern arbetsmarknadspolitik som
obyråkratiskt förmedlar jobb, men också effektivt rustar de som behöver ny kunskap på arbetsmarknaden, en trovärdig och hållbar politik för att få med de som i dag står utanför arbetsmarknaden.
Ingen vet idag hur det politiska slagfältet ser ut när vi närmar oss valet 2010. Avvägningen mellan olika frågors tyngd kan bedömas först i valrörelsen. Men innan dess måste hemläxan vara gjord. Socialdemokraterna måste angripa problemen i samhället och formulera sina svar på dessa frågor.
Om det är något vi kan lära oss av moderaterna från årets val så är det just detta. De gjorde hemläxan. De hade arbetat igenom de viktiga frågorna inför valet. Ett nytt hungrigt socialdemokratiskt parti måste stå lika väl förebrett när valrörelsen drar igång om knappt fyra år.