Skydda LAS!
ANSTÄLLNINGSTRYGGHET Utansjöarbetarnas marsch mot det strejkbrytande bemanningsföretagets förläggning i Lunde, mera känt som kravallerna i Ådalen, var ett kraftfullt uttryck för missnöjet med att företaget ersatte anställda med strejkbrytande arbetare från ett bemanningsföretag.
Under sommaren 2009 utbröt en vild strejk på Systembolagets dotterbolag Lagena Distribution AB med anledning av att företaget vill byta ut fast anställd personal mot inhyrd arbetskraft.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Efter kravallerna i Ådalen insåg Per-Albin Hansson att denna fråga måste lösas och 1935 genomförde han en rad åtgärder i syfte att skapa ordning på arbetsmarknaden. Införandet av en statsunderstödd a-kassa och förbud mot bemanningsföretag var två av huvudpunkterna i detta paket.
På så sätt kunde Per-Albin säkerställa två viktiga principer; anställningstrygghet och trygghet i omställning. Paradord som vi känner igen i nutida socialdemokratisk politik. Genom förbudet mot bemanningsföretag kunde man komma åt problemet med att arbetare ställs mot arbetare i kampen om jobben. Principen om sist in - först ut blev den rådande principen på svensk arbetsmarknad.
I början av 90-talet upphävdes förbudet mot bemanningsföretag. Problemen som ledde fram till Ådalen-31 började så snart dyka upp. Inte så att strejkande personal ersattes av strejkbrytare från bemanningsföretag. Nej, i dag är problemet ett annat. Företag säger upp personal och ersätter dessa med personal från bemanningsföretag.
Tro nu inte att ett förbud mot bemanningsföretag är den lösning som behövs. Bemanningsföretag har en funktion på arbetsmarknaden när det gäller tillfälliga bristsituationer. Det som behövs är regleringar kring företagens möjligheter att använda bemanningsföretagen för att kunna kringgå lagen om anställningsskydd (LAS). Anställningstryggheten för de anställda måste värnas. Turordningsreglerna måste gälla fullt ut. I dag är det möjligt för ett företag att säga upp personal på grund av arbetsbrist för att i samma veva använda sig av personal från bemanningsföretag. De uppsagdas rätt till återanställning sätts då ur spel eftersom arbetsgivaren inte anställer egen personal. Arbetare ställs mot arbetare, och det blir enkelt för arbetsgivarna att byta ut sin personal.
Ett exempel från dagens Sverige är situationen på företaget Urban Outfitters. Upprinnelsen till hela konflikten var när ett par anställda vände sig till Handels för att få ett kollektivavtal på arbetsplatsen. De anställda ställdes inför ett ultimatum. Att låta sina anställningar övergå till bemanningsföretaget Academic Works eller bli uppsagda. Urban Outfitters butik bemannas nu helt av bemanningsföretaget med samma personer som tidigare var anställda i butiken.
Men problemet är inte isolerat till privat sektor. Samhällsägda Systembolagets dotterbolag Lagena sade upp personal på grund av arbetsbrist och hyr in personal från bemanningsföretag i stället för att återanställa uppsagd personal.
Vad är då lösningen? Jo, den är lika enkel som genial. Företag måste helt enkelt hindras från att ta in personal från bemanningsföretag om uppsägningar har skett på grund av arbetsbrist. Detta ska gälla under den tid som rätten till återanställning gäller för de uppsagda. Arbetsbristuppsägningar och inhyrd personal ska således inte kunna existera parallellt på ett företag. Arbetsbrist och behov av arbetskraft kan inte gå hand i hand.
Med ett sådant här moratorium för företagen vid uppsägningar på grund av arbetsbrist så återupprättas lagen om anställningsskydd så att de anställda får en någorlunda trygghet i sin anställning.