Efter alla dessa veckor av spekulerande kring vem som ska komma att leda det socialdemokratiska partiet är denna fråga nu avgjord. Det känns otroligt skönt att kunna lämna detta maktspel bakom sig, och nu äntligen få chansen att diskutera det som ändå är politikens kärna, nämligen vad man vill åstadkomma med vårt samhälle. För politik handlar ytterst om att förändra samhället, och framförallt att kunna få stöd för de värderingar som man tycker ska genomsyra samhällsbygget.
Framförallt handlar det om att ge svar inom tre centrala områden; jobben och tillväxten, jämlikheten och skolan. Detta är områden där socialdemokratin under de senaste tio åren varit alldeles för defensiva och otydliga. Socialdemokraterna måste snabbt kunna leverera förslag som ser till att hjulen i den svenska ekonomin rullar gnisselfritt. Samtidigt måste vi genomföra en investerings- och kunskapsrevolution som innebär att tågen börjar gå som de ska, att hyresrätter börjar byggas så att människor får en möjlighet att bygga sin framtid, att arbetslösa får utbildning som gör att de kan fylla det kompetensbehov som finns på svensk arbetsmarknad i stället för den i många delar verkningslösa coachning som regeringen satsar på, satsningar som visar att vi verkligen genomför en rejäl klimatomställning. Dessutom måste socialdemokratin ta initiativ till skatteöversyn, och en sådan måste ske i nära dialog med fack och arbetsgivare.
Socialdemokraterna behöver dessutom utforma en politik med tydliga och konkreta mål för hur jämlikheten ska öka i Sverige. Som Håkan Juholt sade vid presskonferensen i torsdags så skapar man ingen tillväxt med barnfattigdom och orättvisor. Det är genom att den som står i solskenet solidariskt ser till att hålla ett paraply över den som står i hällregnet som Sverige kan byggas starkare inför framtiden. Solidariteten och den sociala demokratin måste återupprättas som byggstenar för vårt lands välfärd.
Sedan måste Socialdemokraterna fokusera på att återta toppositionen när det gäller elevernas kunskapsresultat i skolan. Det handlar om att skifta perspektiv i skoldebatten bort från den meningslösa fokusering på kadaverdisciplin och rabbelkunskaper som folkpartiledaren Jan Björklund infört i svensk skoldebatt. Här måste Håkan Juholt göra Mikael Damberg till sin närmaste bundsförvant och ta vara på den kunskap och kompetens som Damberg besitter. Flera förlorade år har gjort att svensk skola hamnat i en nedåtgående spiral med sjunkande resultat. För att vända detta krävs mer resurser till utbildningsområdet. Socialdemokraternas första och viktigaste löfte måste vara att genomföra ett massivt kunskapslyft som ska leda till att varje ung människa ska ges förutsättningar för att kunna klara av att skaffa sig en utbildning som ger dem förutsättningar att konkurrera på arbetsmarknaden. Det är betydligt bättre satsade resurser än att ge subventioner till arbetsgivare som anställer lågutbildade ungdomar.
Socialdemokratins största styrka har alltid varit att vi kunnat se samtidens utmaningar och omvandla detta till praktisk och pragmatisk politik som kommit att göra skillnad i människors vardag. Det är tyvärr här vi har misslyckats under det senaste decenniet. Nu är det bara att vända på myntet och återta initiativet i svensk politik. Då måste vi vara kritiska såväl mot oss själv som mot den kallhjärtade politik för åtskillnad som borgarna genomfört. Det är vad som behövs. Då återfår de socialdemokratiska partimedlemmarna den framtidstro som leder till seger.