Skillnaderna beror på strukturer

KVINNORS SJUKTAL Försäkringskassan har uppmärksammat att kvinnors sjukskrivningstal ökar drastiskt efter det att de blivit mammor medan männens blir oförändrade. De bakomliggande faktorerna till detta ska nu utredas.

Försäkringskassan konstaterar att kvinnor i ldern 30-39 år är sjukskrivna dubbelt så mycket som män i samma ålder.

Försäkringskassan konstaterar att kvinnor i ldern 30-39 år är sjukskrivna dubbelt så mycket som män i samma ålder.

Foto: JONAS EKSTR÷MER / SCANPIX

Piteå2012-10-23 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Försäkringskassan har i analysen av de svenska sjukskrivningstalen kunnat konstatera att svenska kvinnor i åldrarna 30-39 år har dubbelt så många sjukskrivningsdagar som männen i samma åldersspann. Man konstaterar att detta sammanfaller i tid med att dessa kvinnor blivit mödrar och barnen är små. Försäkringskassan ställer sig frågan om dessa två saker kan ha ett samband och ska nu utreda detta.

Men om man tittar på hur Sverige av i dag fortfarande fungerar så behöver man inte ödsla särskilt stora utredningsresurser för att komma sanningen på spåret. Barnafödande utgör på många sätt en vattendelare mellan kvinnor och män i vårt svenska samhälle. Fram till dess att kvinnor föder barn är lönerna hyfsat jämställda och män och kvinnors löneutveckling håller någorlunda jämna steg. Men när barnen kommer så händer det något markant med kvinnornas löneutveckling och de halkar obönhörligen efter männen.

En annan markant förändring som inträffar efter det att barnen kommit in i bilden kan man se om man tittar på mäns och kvinnors arbetstid. Kvinnorna jobbar mindre efter det att de fått barn medan män som fått barn tenderar att jobba mer. Detta beror i sin tur säkerligen på att kvinnor, trots att utvecklingen går i en mer jämställd riktning, tar ett mycket större ansvar för barnen än vad mannen gör. De löneskillnader som finns mellan män och kvinnor lär säkert vara en av huvudförklaringarna till att kvinnor vabbar mer än vad män gör. Det är bättre ekonomi för många familjer att låta kvinnan vabba istället för att mannen vabbar.

Att kvinnan oftare än mannen stannar hemma med sjuka barn kan vara en trolig förklaring till de högre sjuktalen hos kvinnor i åldersspannet 30-39 år. Hon löper helt enkelt högre risk att smittas än vad mannen gör. Men det finns också andra troliga förklaringar. Kvinnans ansvarstagande för barnen och hemmet, i kombination med att hon dessutom förvärvsarbetar, leder till en dubbelbelastning som sliter hårt. Detta kan leda till fysiska konsekvenser och försämrad hälsa.

Naturligtvis är det bra att Försäkringskassan utreder de bakomliggande faktorerna till skillnader i sjukskrivningstal mellan kvinnor och män, i åldrarna 30-39 år, när skillnaderna är så stora mellan könen. Men man behöver inte vara någon Einstein för att förstå att dessa skillnader beror på strukturer i samhället. Men ibland behöver vi skrivas på näsan med självklarheter för att de ska uppfattas som sanna. Så är det tyvärr alltför ofta just med jämställdhetsfrågor. Så det kanske behövs en grundlig statlig utredning för att dubbelarbetets effekter på kvinnor med småbarn ska tas på allvar. Men det är tyvärr långt ifrån säkert att det räcker med det.

Läs mer om