Skampåle istället för kvoteringslag

KVOTERING. Norge införde vid årsskiftet en vass kvoteringslag för att höja andelen kvinnor i bolagsstyrelserna. I Sverige kan männen fortsätta att kvotera in varandra till priset av 150 000 kronor och skammen att prickas av Bolagsverket.

Piteå2006-06-08 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Dåvarande jämställdhetsminister Margareta Winberg hotade med lagstadgad kvotering om inte fler kvinnor valdes in i börsbolagen. Två år fick börsbolagen på sig. År 2004 skulle minst 25 procent av styrelseledamöterna vara kvinnor, annars lagstiftning. Det fick effekt. På ett år fördubblades andelen kvinnor från 6 till 12 procent.

Sedan dess har just ingenting hänt. På börsbolagens cirka 1 900 styrelseposter sitter 1 600 män och 300 kvinnor. I de statligt helägda bolagen ser det betydligt bättre ut, enligt tidningen Aktiespararen. Här har kvinnor så mycket som 43 procent av styrelseposterna.



För att skynda på utvecklingen tillsatte justitieminister Thomas Bodström i juni i fjol en utredning med uppdraget att presentera ett lagförslag om kvotering till styrelserna i de största svenska företagen. Målet är att minst 40 procent av styrelseledamöterna ska vara kvinnor. Uppdraget gick till universitetslektor Catarina af Sandeberg och på onsdagen lade hon fram sitt förslag till nya regler.

Catarina af Sandeberg är mycket kritisk till den kompakta manliga dominansen i börsbolagens styrelser. För att nå regeringens lägst satta mål skulle det behövas ytterligare omkring 450 kvinnliga styrelseledamöter i de stora börsbolagens styrelser. Inga problem, menar af Sandeberg, men då måste valberedningarna gå utanför gängse rekryteringskretsen. Utanför golfklubben, jaktlaget,
Rotary och andra manliga nätverk. Vägar som ständigt används av motståndarna till lagstiftad könskvotering, till att kvotera in män i bolagsstyrelserna.



Trots sin kritiska inställning vill Catarina av Sandeberg inte lagstifta om könskvotering. Hon vill nå jämställdhet med en kombination av frivillighet och piska. Piskan består i att bolag som inte uppnått målet minst 40 procent kvinnliga styrelseledamöter får böta 150 000 kronor och prickas av Bolagsverket varje gång ny styrelse väljs. Skampålen, väger tyngst.

De nya reglerna ska i första hand omfatta alla
47 statligt helägda bolag plus de cirka 360 företag som är noterade på börsen. Företagen får gott om tid på sig. Från 2008 till 2010. Först därefter blir det fråga om straffavgift och prickning.



I Norge är det tuffa tag. Där är det sedan årsskiftet lagstiftning på kvotering och företag som inte
senast december 2007 uppnår den undre gränsen, 40 procent kvinnliga styrelseledamöter, får slå igen. Det tycker Catarina af Sandeberg är för grovt. Att tvångslikvidera företag med tusentals anställda skulle slå hårt mot allmänheten.

Förmodligen behöver det aldrig bli aktuellt i Norge. Företagen vill självklart leva vidare och
Naeringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Norges motsvarighet till Svenskt Näringsliv, har tagit fram en lista över runt 400 kompetenta kvinnor för att hjälpa medlemsföretagen med rekryteringen till sina styrelser.



Svenskt Näringsliv har sagt absolut nej till könskvotering och avböjt att medverka i Catarina af Sandebergs utredning. I den organisationen finns av allt att döma inget intresse av att byta ut någon man mot en kvinna. Från Svenskt Näringsliv levereras den vanliga lösningen. Sänk skatten på hushållstjänster så att kvinnor kan göra karriär. Tyvärr från en kvinna, vice ordföranden Signhild Arnegård Hansen.

För den som är intresserad finns annars, som Sandeberg påpekar, Veckans Affärers lista över Sveriges 700 framgångsrikaste kvinnor. Sedan finns det ju många, många fler som är något mindre framgångsrika, men mycket kompetenta.

Läs mer om