Ska regeringen någon gång ta reson?

SJUKFÖRSÄKRINGEN I partiledardebatten visade Fredrik Reinfeldt föga empati för den svårt Annica Holmquist som drabbats hårt av regeringens nya sjukregler. Istället var det Kristdemokraternas Göran Hägglund som fick stå för det uns av mänsklig värme och medkänsla som utstrålade från alliansens ledare.

Göran Hägglund vill göra en snabb översyn av sjukförsäkringen medan socialförsäkringsministern vill vänta till i maj nästa år. Det ska bli intressant att se om Hägglund kan få Fredrik Reinfeldt att ta reson och genomföra en snabb översyn så att svårt sjuka inte kastas ut ur sjukförsäkringen.

Göran Hägglund vill göra en snabb översyn av sjukförsäkringen medan socialförsäkringsministern vill vänta till i maj nästa år. Det ska bli intressant att se om Hägglund kan få Fredrik Reinfeldt att ta reson och genomföra en snabb översyn så att svårt sjuka inte kastas ut ur sjukförsäkringen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Piteå2010-09-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ingen har nog undgått Annica Holmquists omänskliga öde. Hon lider av tumörsjukdomen akromegali som påverkar hypofysens funktion. Detta får olika kroppsdelar att växa okontrollerat. Smärtorna är outhärdligt svåra och hon har även svårt att andas. Men i det nya Sverige räcker det inte för att få fortsatt sjukskrivning efter att ha kommit fram till den stupstock som regeringen infört. Nej, då ska hon stå till arbetsmarknadens förfogande, trots att läkare konstaterade att hon inte klarar av att arbeta. Ovanpå detta tvingas hon att inom fyra månader sälja sin bostad om hon inte ska förlora försörjningsstödet från kommunen.

Ett annat uppmärksammat fall är Marie Bengtsson som nytransplanterad ska anmäla sig hos Arbetsförmedling samma dag som hon skrivs ut från Karolinska sjukhuset för att överhuvudtaget ha några pengar att leva på. Här är det bildligt fråga om att ta sin säng och gå. Sådan är verkligheten för svårt sjuka människor i dag.
Fredrik Reinfeldt beskriver dessa två fall som enskilda fall som man måste följa. Tanken från regeringens sida var inte att svårt sjuka människor ska utförsäkras. I partiledardebatten fanns det en underton i Reinfeldts svar att det är Försäkringskassan som tolkar regelverket fel. Men Försäkringskassan prövade förra måndagen Annica Holmquists fall igen och konstaterade att man tillämpat regelverket rätt. Det regelverk som alliansen infört är orsaken till Annica och Maries situation i dag. De har offrats på skattesänkningarnas altare så att Anders Borg får ekonomin att gå ihop.

Nu är det inte bara Annica och Marie som det handlar om. De är bara två exempel på öden som drabbat svårt sjuka runt om i vårt land. Det är också så att det under de kommande åren kommer att finnas 40 000 nya potentiella enskilda fall som riskerar att få se den mörka sidan av regeringen Reinfeldts politik. Men regeringen har chansen att ta reson och göra Sverige mänskligare för de svårt sjuka. Frågan är bara om viljan finns. Socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Persson verkar då rakt inte gå i spetsen för en mer human sjukförsäkring. Hon vill tydligen att Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, ska utreda frågan. Men ISF har inte tid att granska detta förrän i maj nästa år. Fram till dess kommer den omänskliga behandlingen av Annica och Marie att fortsätta.

Annica och Marie får nu sätta hela sitt hopp till Kristdemokraterna och Göran Hägglunds empatiska förmåga. Kanske kan han få Fredrik Reinfeldt att ta reson och inse det omänskliga i det som nu sker. Den rödgröna oppositionen kan inget göra. Allt ligger i händerna på regeringen Reinfeldt. Men Annica och Marie ska nog inte hoppas allt för mycket. Göran Hägglund och hans parti har inte precis statsministerns öra om man ska se till vad de lyckats få igenom under förra mandatperioden.

Läs mer om