Sjuk krympning

Finansminister Anders Borg tar bakvägen till medborgarnas plånbok.

Finansminister Anders Borg tar bakvägen till medborgarnas plånbok.

Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Piteå2008-10-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
När den borgerliga regeringen tillträdde tvingades Skatteverket göra en split 1:5, för att använda den så högaktuella finansmarknadens språk. En enda, likvärdig inkomstskattetabell splittrades i fem. Allt beroende på den högerledda regeringens innovation "jobbskatteavdraget". En snilleblixt som sänkte skatten för det arbetande folket, utan att höja den för andra grupper. De stod ju bara kvar på sin gamla nivå. Ingen förändring.
Så skulle det ju kunna vara om det alltid var samma människor som arbetade och samma människor som var pensionärer, arbetslösa, sjuka och föräldralediga. Så är det nu inte. Den dag den arbetande blir pensionär, arbetslös, sjuk, tillfälligt eller långvarigt, eller tar föräldraledigt, ja, då får den personen höjd skatt på inkomsten. Och värre än då. Nivån på ersättningen sänks, avslöjar tidningen Riksdag & Departements räkneexempel.
Officiellt, på pappret, är sjukpenningen fortfarande 80 procent av lönen upp till en viss nivå, men i praktiken är sjukpengen bara 75 procent och nästa år krymper den till 73 procent. Och det hänger ihop med att skatten höjs när den som arbetar blir sjuk.
Tidningen har också räknat ut att bundet, avdragsgillt pensionssparande blir förlust skattemässigt. Skatteavdraget är mindre värt, än den höjda skatten som uppstår när sparandet börjar falla ut i pension.
Regeringen snor medborgarna på pengar bakvägen och låtsas som det regnar manna från himlen.
Läs mer om