Mycket av eftervalsdebatten har kommit att handla om näringslivsfrågornas betydelse och tillväxtpolitiken. PR-byrån har fått fyra miljoner kronor för att sätta dessa frågor på dagordningen genom debattartiklar och bidrag till valanalyser. Mycket har det kommit att framstå som om socialdemokratin saknat en kraftfull närings- och tillväxtpolitik. Sanningen är en annan. Ute i kommunerna och regionerna har socialdemokratin kommit att symbolisera en kraftfull och långsiktig näringspolitik som tagit sin utgångspunkt i samspelet mellan näringslivet och politiken. Detta har varit en av förutsättningarna för Sveriges goda utveckling. Detta är också en av förklaringarna till socialdemokratins goda valresultat ute i landet.
Norrbotten är en förebild på detta område. Det har alltid varit en självklarhet för socialdemokratiska företrädare i länet att ha goda relationer till det lokala näringslivet, och att vara lyhörda för de behov som näringslivet har för att kunna utvecklas. Detta har också gett goda resultat i vårt län. Basindustrin går för högvarv, och lokala profilföretag som Polarbröd, Älvsbyhus, Sun Pine, Moskoselskåtan och Tjintokk AB har utvecklat sina verksamheter och expanderat. Detta visar hur det lokala näringslivet kan ges förutsättningar att utvecklas.
På nationell nivå fungerar näringspolitiken inte lika väl. Mycket har kommit att handla om subventionerad stimulans av efterfrågan inom servicenäringen. Detta kan säkerligen ge viss effekt kortsiktigt men i det långa loppet har dessa åtgärder ingen större effekt i det långa loppet. Långsiktigt viktiga insatser inom teknisk utveckling och forskning har satts på undantag i hög utsträckning. Likadant är det med utvecklingen av företagsklimatet. Här har socialdemokratin en viktig uppgift att fylla.
Socialdemokratin ska därför inte lyssna alltför mycket på näringslivslobbyisterna och deras ofta kortsiktiga och populistiska utspel. Det finns i stället all anledning att ta till sig det egna partiets erfarenheter på lokal och regional nivå, och bygga vidare utifrån dessa erfarenheter. Det som där betyder något är tillgång på utbildad arbetskraft, bra samverkan med andra företag, starka lokala nätverk mellan företag och kommuner, långsiktig stabilitet, goda kommunikationer, smidiga och snabba beslutsvägar. Kort sagt ett gott företagsklimat i praktiken.
Ska Sverige kunna bibehålla sin position som framsynt industrination måste vi fortsätta på den väg som den förra socialdemokratiska regeringen lade fast genom att satsa på att innovationer inom IT-tekniken, miljötekniken och medicinsk teknik men också fortsätta att utveckla våra basnäringar. Satsningar på turismen och besöksnäringen kan också ges goda förutsättningar genom medvetna utvecklingsinsatser. För att klara alla dessa utmaningar krävs ett nationellt initiativ som har fokus på just utbildning, produktkvalitet, långsiktig energiförsörjning och en utvecklad samverkan mellan stat, fackliga organisationer och näringsliv kring vad man kan göra tillsammans för att utveckla det svenska näringslivet. Att bygga ett näringsliv som är så långsiktigt hållbart att det under lång tid framåt kan dra in de för välfärden nödvändiga exportinkomsterna är en uppgift som ställer helt andra krav än satsningar på servicetjänster.
Socialdemokraterna har kraften och kunskaperna för att kunna utmana regeringen på näringspolitikens område. Alliansens näringspolitik saknar de komponenter som behövs för att göra det möjligt för Sverige att bibehålla sin position som näringslivsnation av rang.