Satsa hårdare på fasta jobb

Piteå2006-04-24 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
 Det var utan tvekan en rekordstark vårbudget som regeringen Persson och samarbetspartierna presenterade. Alla kurvor pekar uppåt, det finns pengar till reformer och fler reformer kommer när det socialdemokratiska valmanifestet presenteras lite närmare valdagen. Statsfinanserna går med överskott, detta tack vare bland annat rekordhöga skatteinkomster. Regeringen har haft tur med konjunkturen, men också fört en finanspolitik som nu börjar ge resultat.

Men goda konjunkturer varar inte i evighet. På den punkten har oppositionen rätt när man säger att regeringen nu måste ta vara på det gyllene tillfälle som konjunkturen ger att genomföra stora och viktiga strukturreformer.



Svagheten i vårbudgeten, liksom i än högre grad i 2005 års budgetar, är att de flesta insatser för jobben som ska finansiera välfärden är väl kortsiktiga. Tillfälliga satsningar när vi behöver flera hundratusen fasta och mera varaktiga jobb. Varför satsar inte regeringen i vårbudgeten mer på olika näringspolitiska insatser?

Vid sidan av detta med jobben kommer valdebatten i höst att handla om hur det starka statsfinansiella överskottet ska hanteras. Socialdemokraterna kommer att lova ytterligare förbättringar i äldreomsorgen, för unga och för de anställda i den offentliga sektorn. Tandvården ska också bli billigare nästa mandatperiod, men överskottet kan inte användas till lägre skatter, anser finansminister Pär Nuder.



Den fråga som säkert kommer att följa den borgerliga alliansen fram till valdagen är varför de måste försämra för sjuka och arbetslösa när det finns pengar över. Blir det verkligen fler jobb när de sjuka och arbetslösa får sänkta ersättningar?

Och varför försämra just nu när statsfinanserna och Sveriges ekonomi går som tåget? Det här kan bli besvärande svårt att reda ut för den regeringssugna borgerliga oppositionen.

Hittills har man dock från den borgerliga alliansen stått fast vid att lägre ersättningsnivåer kombinerat med skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare är nödvändigt om sysselsättningen ska öka. Som så många gånger tidigare är budskapet också nu att det måste löna sig bättre att arbeta för att fler ska göra det.

  

Men i detta för oppositionen ekonomiskt och konjunkturellt sett ogynnsamma läge kan det bli problem med trovärdigheten i ett sådant budskap. Samtidigt som det också kan bli svårt för den borgerliga alliansen att i detta relativt sena skede att backa från nedskärningarna för sjuka och arbetslösa.

Och än besvärligare för moderaterna att motivera varför man vill skära så hårt i antalet betalda dagar för vård av sjukt barn.

Dessa olika nedskärningar motiveras ju i första hand inte av att de ska betala skattesänkningar, utan för att de ska öka viljan att arbeta.

Mycket tyder på att det här kan bli besvärande svårt för oppositionen att reda ut på ett trovärdigt sätt inför väljarna varför just de sämst ställda ska stå för fiolerna när arbetsviljan ska stimuleras.
Läs mer om