Sänkt skatt - men var ska dom ta’t?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Redan är minerna sammanbitna. Det starka löftet om sänkt inkomstskatt, "jobbavdrag", redan från årsskiftet blir svårt att infria. Sänka skatten går lätt. Problemet är finansieringen.
Jobbavdraget skulle främst betalas med försämrad a-kassa. Högre avgift och lägre ersättning skulle ge 13,5 miljarder kronor att dela ut i sänkta skatter.
Men att göra ingrepp i arbetslöshetsförsäkringen är komplicerat,
visar TT:s granskning. Och experter skakar på huvudet. Att mjölka ut 13,5 miljarder ur a-kassan är inte möjligt på så kort tid. Ingreppen i a-kassan kräver nytt lagförslag, att 36 a-kassor fattar beslut på sina stämmor och att inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen godkänner avgifterna. Sverige är ett ordentligt land.
Och vad är egentligen den borgerliga alliansregeringens planer med
a-kassan? LO har i ett års tid försökt få besked. Tre gånger har LO-ledningen skrivit öppna brev till de borgerliga partiledarna utan att få svar. Nu kommer frågorna för fjärde gången, denna gång till en allians på väg att bilda regering. Och nu måste svaret komma. LO-medlemmarna är de som främst berörs av en försämring, eftersom de saknar inkomstförsäkringar utöver a-kassan.
Plusjobben ska kastas på skräphögen. Det ger 4 miljarder kronor nästa år, har alliansen räknat ut. Samtidigt har de som redan fått plusjobb, lovats att få gå sina kontrakterade två år. Ingen ska sparkas.
Problemet är att rekryteringen till de, av borgarna, hånade plusjobben kommit igång på allvar och ökar med 300-400 per vecka.
Så nu är budskapet ett annat. Moderatledaren Fredrik Reinfeldt vill inte länge utfärda några löften till plusjobbarna. Det kan bli sparken.
"Detaljerna är inte klara", som Reinfeldt uttrycker det.