Ingen vet riktigt vad San Francisco är bra för, men alla vill dit. En stad där varje gathörn är ett drama i sig. Man rundar ett kvarter eller två och, plötsligt, befinner man sig på en av dessa gator som ser ut att störta bråddjupt ner i Stilla havet. Det är hisnande vackert. Och dramatiskt.
Plöstsligt försvinner den berömda "röda bron", Goldon Gate, bara in i dimman i det ständigt växlande San Francisco-klimatet. En dimma som aldrig är långt borta och lika snabbt kan försvinna. Bara mistlurarnas bröl vägleder då den sjögående trafiken från Japan, Sydostasien och Alaska och in mot någon av hamnarna i bukten mellan San Francisco och tvillingstaden Oakland.
Nästan mitt i farleden - mellan den maffiga Golden Gate-bron och container-hamnen kan man ofta se, ibland bara ana, fängelseön Alcatraz, numera ett fint museum och fågelberg. Här har berömda gangsters som Al Capone suttit av delar av mångåriga fängelsestraff. En ö från vilken ingen levande sägs kunna simma utan att frysa ihjäl i det kalla och starkt strömmande vattnet.
I toleranta San Francisco föddes den första beatniken och här såg världen den första hippien blomma. Och här och omgivande Bay Area gick också startskottet för de första demonstrationerna mot det orättfärdiga Vietnam-kriget på 60- och 70-talen. I tvilling-staden Oakland, tvärs över bukten, knöt de Svarta pantrarna sina nävar mot himlen i protest mot orättvisor och diskriminering av de svarta i det amerikanska samhället. I San Francisco fick de homosexuella, bögar och flator, sin fristad. Här kan de aidssjuka i dag leva sina sista år med större värdighet än på andra håll i USA.
San Franciscoär staden med goda konstmuseer och en hanterlig skala, nära till "allt viktigt". Samtidigt som den ändå har mer av genuin storstadssjäl än de allra flesta jättestäder i världen. En och annan ton av "frisco-jazzen" hörs ännu ibland mellan skyskraporna, där kabelvagnarna har sin startpunkt. Allt detta och "närheten" till det mesta gör därför San Francisco fortfarande till en av USA:s mest besöksvärda städer.
Med jämna mellanrum klagas det på de höga hyrorna och priserna på boendet och att man numera måste vara en rätt rik hippie för att ha råd att bo i San Francisco. Ty det var dit alla IT-aktiestålarna gick när IT-bubblan sprack medan huspriserna höll i sig. Eller steg.
Numera är det inte så lätt att starta något "garageföretag" i den här stan, där ett garage kostar som en villa i Ohio. Ändå vill man hit till denna jordbävningshotade stad. En sak man sällan talar om. Vare sig där eller i "oasen", det berömda Berkeley universitetet - med sina 40 000 studenter - bara några stationer bort under vattnet med det fina Bart-tåget.
Den tidigare så berömda samhällsprotesten är inte lika framträdande som förr. Men finns dock. Trots att studenterna nu arbetar med stor flit för att så snabbt som möjligt komma igång med sina karriärer. I universitetsstaden Berkeley eller i San Francisco har dock president Bush och hans moraliska höger fortfarande inget att hämta. Än mindre sommaren 2006 än när han blev omvald för sin andra mandatperiod. Vore det val nu skulle han sannolikt inte bli omvald, som opinionsläget numera är i hela USA.