Sahlins Sverige och Reinfeldts

Piteå2009-11-09 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jobben. Jobben. Jobben. Det är nog ingen som missat vad som är den stora frågan för Socialdemokraterna. Men är det därmed klart för en bred allmänhet vad partiet vill göra om regeringsmakten återtas? Jag tror inte det. Framför allt vet inte många vilken stor skillnad det är mellan Reinfeldts Sverige och Sahlins Sverige när det gäller jobbpolitiken. På kort sikt prioriterar Socialdemokraterna jobbskapande högre än regeringen. Mer pengar till kommuner och landsting är huvudspåret. Redan i slutet av 2008 krävde Socialdemokraterna ett påslag på tio miljarder, vilket skulle räddat omkring 20 000 jobb.

Men det är på längre sikt som skillnaderna mellan rege-
ringens politik och den socialdemokratiska jobbpolitiken blir verkligt tydliga. I Reinfeldts Sverige ska de arbetslösa snabbt in på första bästa jobb. I första hand ser man till arbetsgivarnas behov av arbetskraft. Sahlins Sverige utgår självklart från arbetsmarknadens behov, men använder människans vilja att utvecklas som hävstång. Därför handlar den socialdemokratiska jobbpolitiken mycket om kompetensutveckling och återkommande lärande. I framtiden kommer alla behöva utbilda sig flera gånger under ett arbetsliv. Det intressantaste s-förslaget är en kompetensförsäkring som ska ge individen rätt till utbildning. Förslaget finns ännu bara på idéstadiet, men utredning pågår. Utbildning utvecklar individen, men är också bra för samhället. En höjd kompetensnivå stärker Sveriges konkurrenskraft.

Mot Reinfeldts-regeringens uttalade mål att pressa ned de lägsta lönerna står den socialdemokratiska ambitionen att ge svenska företag och löntagare förutsättningar att konkurrera om mer inkomstbringande jobb. En skillnad i näringspolitisk strategi, men också i människosyn. Detta märks extra tydligt i hur man vill lösa problemet med de som står längst ifrån arbetsmarknaden. I Reinfeldts Sverige är lösningen att skapa enkla låglönejobb i servicesektorn, dessutom via en orättvis subvention till de som har råd att köpa sådana tjänster. I Sahlins Sverige skapas istället en "utvidgad arbetsmarknad" - där människor arbetar med samhällsnyttiga arbetsuppgifter som inte annars skulle utförts. Båda lösningarna kostar, men det är himmelvidd skillnad i ekonomiska och sociala effekter.

Socialdemokraterna lyfter fram framtidsinvesteringar som en viktig motor i jobbpolitiken. Investeringsstöd ska ges till infrastrukturutbyggnad, gröna jobb, upprustning av miljonprogrammets bostadsområden och kollektivtrafik. För att få till stånd fler projekt och fler jobb ska användningen av lånefinansiering utökas. En konsekvent småföretagarvänlig attityd - äntligen! - och satsning på kreativa näringar är
ytterligare nya inslag som Socialdemokraternas kongress ställde sig bakom.
Vad som än sägs om trängsel i mitten - i jobbpolitiken har väljarna i alla fall tydliga alternativ.
Läs mer om