När Statistiska Centralbyrån två gånger om år presenterar sin stora opinionsundersökning, Partisympatiundersökningen (PSU) är resultatet politiskt högvilt. Detta beror på att det statistiska urvalet i denna undersökning vida överstiger det i andra undersökningar. När övriga opinionsinstitut går ut till dryga tusentalet svenskar så går SCB i denna upplaga ut till 9 081 personer, och får svar av 5 267. Många politiska experter upplever därför SCB:s Partisympatiundersökning som särskilt trovärdig.
Rent allmänt är det uppenbart att det är de två stora partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, som är de stora förlorarna i höstens PSU. Moderaterna backar med 1,4 procentenheter ner till 25,5 procent och Socialdemokraterna backar med 1,3 procentenheter till 34,3 procent.
Den stora vinnaren i höstens PSU är Sverigedemokraterna som får sitt högsta resultat någonsin i en SCB-undersökning. Förklaringen till detta är troligtvis att S och M, i väljarnas ögon, ligger så nära varandra att man inte ses som motpolerna i svensk politik på samma sätt som förr. Den som är missnöjd med regeringspolitiken går då inte med automatik över blockgränsen utan går i stället till det parti som de upplever så i opposition till etablissemanget, Sverigedemokraterna.
Det är också värt att notera att stödet för en fortsatt alliansregeringen konstant minskar. De fyra allianspartierna har idag, trots att både Centern och Kristdemokraterna kravlar sig upp ovanför riksdagsspärren, ett synnerligen lågt väljarstöd. Den borgerliga fyrklövern har idag bara stöd av 39,7 procent av väljarna. De tre rödgröna partiernas stöd ligger på 49,8 procent.
Något som verkligen borde ge statsminister Fredrik Reinfeldt ordentligt med huvudbry är det faktum att Socialdemokraterna och Miljöpartiet tillsammans samlar ett stöd på 43,1 procent, det vill säga 3,4 procentenheter mer än vad alliansen skrapar ihop tillsammans.
Detta skulle sätta Fredrik Reinfeldt i ett svårt dilemma strategiskt sett om det också skulle bli ett resultat som står sig efter riksdagsvalet. Ska moderatledaren och de övriga partiledarna inom alliansen då släppa fram en S/MP-regering eller ska Reinfeldt ställa sig på barrikaderna för att få in även Vänsterpartiet i en socialdemokratiskt ledd regering.
I Norrbotten är det socialdemokratiska partiets stöd fortsatt högt. 57,4 procent av norrbottningarna skulle idag rösta på Socialdemokraterna. Detta är en blygsam minskning på 0,1 procentenhet. Det moderata tappet i Norrbotten är däremot flerfalt större än på riksnivå. I länet backar M från 15,7 procent till 11,4. I riksdagsvalet 2010 fick Moderaterna 16,38 procent av rösterna i Norrbotten och Socialdemokraterna 51,86. Stödet för de rödgröna partierna är verkligen kompakt här i Norrbotten. Enligt PSU skulle nästan tre av fyra norrbottningar rösta på något av de rödgröna partierna.
Skulle resultatet i PSU stå sig skulle detta innebära att S behåller sina sex riksdagsmandat, Moderaterna förlorar sitt andra mandat, Vänsterpartiet behåller sitt och Miljöpartiet skulle vinna ett mandat. Det känns tryggt att veta.
Men en sak ska man komma ihåg. Partisympatiundersökningen är bara en opinionsundersökning. Valet är inte vunnet bara för att allt pekar mot en brakförlust för Reinfeldt och hans vänner.
Det är på valdagen som väljarna avgör hur valet går – inte idag. Därför måste det vara full fart ändå in i kaklet. Den här gången ska vi inte förlora på hur vi sätter målgången.