S en stopp- replik rikare
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det första argumentet är "Vilken ministerpost ska kommunisten Lars Ohly ha i regeringen - finansminister eller ...?"
Socialdemokraten har egentligen ingen bra stoppreplik på detta, utan får svara lite platt "det får regeringsbildaren Mona Sahlin bestämma". Och sen försöka se ut som det regnar (vilket det sannolikt gör om det är ett torgmöte).
Det andra argumentet är "I ert partiprogram står det att kungahuset ska avskaffas. När tänker ni beröva kronprinsessan Viktoria och hennes Daniel deras framtida lycka?"
Sossen får då, med tanke på att bröllopsyran vid denna tidpunkt förvandlats till ett medialt närgånget studium av den kungliga konceptionens villkor, svara lätt skamset: "Det vet jag inte."
Det tredje argumentet däremot, det som lyder "Ni sossar är betalda av LO!", har numer fått en stoppreplik som heter duga:
"Ja, vi är pröjsade av LO, men ni moderater, ni berättar inte ens från vilken planet era pengar kommer..."
Detta konstaterande växer nämligen fram ur en utredning som gjorts av Arbetarrörelsens Tankesmedja, skriven av Sandro Wennberg med titeln "Makten över debatten. Rapport om partiernas opinionsbildande resurser".
Den finns att ladda ner från www.arbetarrorelsenstankesmedja.se.
Wennberg visar nämligen att Moderaterna inte längre är storfinansens parti. Svenska företag langar inte in pengar i den utsträckning de brukat göra. Istället har partiet fått ge sig ut på en tiggarturné bland samhällets välbeställda.
För att kunna vigga pengar har ett antal olika nätverk bildats. Och detta har varit mycket framgångsrikt. De samlar in mer pengar än något annat parti. Det är kolossala belopp som flyter in, men Moderaterna vill inte uppge från vem slantarna kommer.
Socialdemokraterna driver principen om "transparens", så att partierna ska låta allmänheten veta hur de finansieras. Moderaterna vägrar. Varför? Därför att de inte har rent mjöl i påsen, kan vi gissa. Något som socialdemokrater inte bör försumma att påpeka fram till dess moderaterna öppnar sig för demokratisk insyn. Samtidigt ska vi konstatera att de mindre partierna som Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna inte har samma möjligheter att driva opinion som de stora drakarna har.
Å andra sidan kan vi också säga att det statliga partistödet gör att dessa tre - och kanske även Centern och Folkpartiet - håller sig kvar i politiken trots att efterfrågan försvunnit. Utan stödet från staten skulle de få kämpa på samma villkor som andra småpartier - som Feministiskt Initiativ, Sverigedemokraterna och Piratpartiet.
Exempelvis folkpartisterna brukar själva hävda när det gäller andra verksamheter att det är marknaden som ska bestämma. Staten ska inte understödja produkter som ingen efterfrågar längre. Dessutom brukar de hävda att statligt stöd gör mottagaren slö och likgiltig. Men de är inte lika stora i käften när det gäller deras eget uppehälle. Även detta kan socialdemokrater påpeka när mittenpartisterna börjar sitt LO-tjat.