För den borgerliga regeringen under Fredrik Reinfeldts och Anders Borgs ledning har det varit en käpphäst att minska det statliga ägandet utifrån ideologiska utgångspunkter. Ägande är något som sker bäst i privat form, och statliga företag har mest setts som en skuffelse. Den borgerliga regeringen såg därför snabbt till så att man hade riksdagens tillåtelse att sälja ut ett antal statliga bolag. Den dåvarande kristdemokratiske "privatiseringsministern", nuvarande ordföranden i riksdagens näringsutskott, Mats Odell var den som skulle hålla i trådarna för de statliga utförsäljningarna. Tack och lov var Odell inte lika effektiv som Reinfeldt och Borg kanske skulle ha velat, vilket medfört att regeringen inte hunnit med att verkställa minskningen av det statliga ägandet i Sveriges bostadsfinansieringsaktiebolag SBAB, Posten Norden och Telia Sonera.
I den motion från Socialdemokraterna och Miljöpartiet som är uppe för behandling konstaterar partierna att det statliga ägandet medför ett stort ansvar och ställer krav på en långsiktig och professionell förvaltning. De statliga företagen ska, enligt S och MP, vara ledande inom öppenhet, miljö, etik, socialt ansvar, jämställdhet och mångfald. De statligt ägda företagen ska också fungera som föredömen inom respektive bransch. Socialdemokraterna och Miljöpartiet anser därför att de statliga företagen behöver ta ett större ansvar för att bidra till en långsiktigt hållbar samhällsutveckling. Utifrån detta är ett fortsatt statligt ägande av stort värde.
Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Lars Johansson säger i en kommentar till gårdagens beslut i utskottet: "Vattenfall ger varje år mycket stora bidrag till statskassan. Företaget förvaltar också viktiga gemensamma naturresurser. Rätt styrt kan Vattenfall vara ett oerhört kraftfullt energipolitiskt verktyg och skärpa Sveriges konkurrenskraft genom en snabbare energiomställning. Vad gäller Posten är inte en börsintroduktion det bästa sättet att långsiktigt garantera en väl fungerande postverksamhet över hela landet." När det gäller Telia Sonera är bakgrunden till de båda partiernas ställningstagande accessnätets stora betydelse, och för SBAB:s del dess betydelse för att skärpa konkurrensen på bolåne- och inlåningsmarknaderna.
Partidistriktets ordförande Karin Åström, tillika ledamot i näringsutskottet, är glad över utskottets ställningstagande och säger i en kommentar: "Dagens beslut i näringsutskottet är för oss Socialdemokrater en oerhörd lättnad. För oss är statens inflytande på hela eller delar av storföretag som SBAB, LKAB och Vattenfall strategiska verktyg för framtiden."
Mats Odell (KD), ordförande i näringsutskottet, är naturligtvis inte lika glad och konstaterar småsurt att om riksdagsbeslutet följer utskottsmajoritetens linje så riskerar detta att undergräva respekten för riksdagens beslut och att berörda företag drabbas när de inte längre kan lita på att av riksdagen fattade beslut kommer att hålla. Man kan ju undra om Mats Odell missat att den borgerliga regeringen saknar majoritet i riksdagen. I denna fråga finns numera en majoritet för en annan linje än regeringens. Och det är verkligen tur. Det vore olyckligt om regeringen fick fortsätta att slumpa bort vårt gemensamma ägande utifrån ideologiska motiv.
Nu får man bara hoppas att oppositionen inte klantar sig i kvittningen vid omröstningen den
16 mars så att beslutet nu verkligen kommer att ligga i linje med utskottets förslag.