Rödgrön satsning på hyresrätten

BOSTADSPOLITIK Högerregeringen gör allt för att sätta käppar i hjulet för vanligt folk. Som en följd av de slopade subventionerna för bostadsbyggandet produceras nu allt färre hyresrätter.

Den rödgröna presenterar ett gemensamt bostadsprogram med sikte på att öka nyproduktionen av hyresrätter genom att införa ett statligt investeringsstöd. Utmärkt.

Den rödgröna presenterar ett gemensamt bostadsprogram med sikte på att öka nyproduktionen av hyresrätter genom att införa ett statligt investeringsstöd. Utmärkt.

Foto: Karin Malmhav / SvD / SCANPIX

Piteå2010-02-03 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Nästan alla nya bostäder består av bostadsrätter, radhus och villor. Den bostadsbrist som redan finns bara växer. De som inte har råd med en bostadsrätt eller en villa har fått det allt svårare på bostadsmarknaden.
Så fungerar alliansregeringens bostadspolitik. Verkställd av kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell, (KD), som inte tror ett minskat bostadsbyggande. Snart börjar det byggas hyresrätter igen, menar han. Tro tillhör sannolikt Kristdemokraternas vardag, men inte hos en bostadssökande som vill ha en hyresrätt till rimlig kostnad.

En bra bostad är en viktig rättvisefråga. I dag byggs det bodstäder till människor som har råd att betala en hygglig slant för sitt boende. Andra ställs vid sidan. Märkligt är också att regeringen har en jordbruksminister för cirka
70 000 bönder, men inte en bostadsminister på heltid för för mer än 500 000 bostadssökande.
Lägg därtill att den ungdomsgeneration som nu är på väg ut i samhället är den största sedan 40-talistgenerationen. Omkring 640 000 unga ska snart flytta hemifrån, men till vad och till vilket pris. Detta när ungdomsarbetslösheten är 30 procent och bankerna ger kalla handen till alla försök att låna till en bostad.
Inte bara det; Allmännyttan, de kommunala bostadsbolagen, kräver i dag att du har ett arbete med god lön och goda sociala förhållanden för att de över huvud taget ska upplåta en lägenhet till en ungdom. Inte ens borgensåtagande från föräldrar gäller. Så allt tyder på att vi snart befinner oss i en ny svår bostadskris.

Den rödgröna oppositionen har nu enats om ett gemensamt bostadsprogram. Ett program som dels innehåller nya satsningar på hyresrätter, dels med krav på att varje kommun ska bli skyldig att inrätta en bostadsförmedling. Mindre kommuner i glesbygd kan slå sig samman till en gemensam förmedling.
På 1990-talet fanns det bostadsförmedlingar i de allra flesta kommuner. I dag är det bara fem kommuner i landet som håller sig med en förmedling av bostäder. Människor som för första gången ska in på bostadsmarknaden vet inte vart de ska vända sig för att få en översikt över hur många lägenheter som finns tillgängliga och om de är bostadsrätter eller hyresrätter som är tillgängliga.
Samtidigt vill de rödgröna införa ett investeringsstöd för att skapa bättre förutsättningar för byggandet av hyresrätter, en byggnation som gått i stå. I ett första steg kan det bli ett stöd på 500 miljoner kronor, men det är bara en början. Samtidigt vill man att bostadsrätter ska kunna göra om till hyresrätter. Bostadsbristen måste arbetas bort. Då måste det till nya bostäder till överkomliga hyreskostnader.

Den trångboddhet som byggdes bort under framför allt miljonprogrammets 1970-tal är på väg tillbaka. I dag är det inte ovanligt att stora familjer får klara sig med små lägenheter, lägenheter som dessutom har jämförelsevis mycket höga hyror medan ungdomar som borde introduceras på bostadsmarknaden får bo hemma hos mamma och pappa.
Hyresrätten har över tid hamnat på undantag. Med dagens regelverk finns tydligen inga eller ytterst få byggherrar som kan uppföra en hyresrätt som folk med en normalinkomst har råd att bo i. Då har något gått snett. Det är dyra bostadsrätter i exklusiva områden som gäller. Samtidigt som bostadsbyggandet i Sverige tillhör det lägsta i Europa. Obalanser har skapats, som det kommer att ta långt tid att bygga bort. Allians-
regeringen lämnar efter sig en misslyckad bostadspolitik.
Läs mer om