Rent hederspris till Piteklinik

Tomas Isaksson, chef för ortopediavdelningen i Piteå, kan tillsammans med  övrig personal glädja sig åt ännu ett pris. (Arkivfoto)

Tomas Isaksson, chef för ortopediavdelningen i Piteå, kan tillsammans med övrig personal glädja sig åt ännu ett pris. (Arkivfoto)

Foto: Sanna Eriksson

Piteå2008-05-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I mars tog ortopedin i Piteå hem priset "Best poster award" på en stor konferens i Paris. Den gången vann kliniken med sin affisch om Vriss-projektet som ska stoppa vårdrelaterade infektioner. Priset togs i konkurrens med 349 bidrag. Tomas Isaksson, sektionschef och överläkare vid ortopedavdelningen, var med rätta nöjd.
Förra veckan var det dags igen.
Ortoped- och operationsavdelningarna var nominerade till tidningen Dagens Medicins förnyelsepris Guldskalpellen. Guld blev det inte, men väl ett hederspris, skriver Dagens Medicin i senaste numret. Och nu för det framgångsrika arbetet med att hindra att höft- och knäledsopererade drabbas av infektioner, något som kan vara förödande för resultatet.
Piteås projektgrupp har infört många förändringar för sjukhusets personal - exempelvis förbud mot privata eller långärmade kläder, krav på att ringar och klockor tas av samt att man tvättar sina händer med sprit innan kontakt tas med en ny patient. Piteå sägs vara bäst i hela Europa på att undvika infektioner inom kirurgin för höft- och knä-proteser. Inget bråk, inget gnäll, alla är med och det ger resultat.
Strejkande sjuksköterskor fick förövrigt dispens från Vårdförbundet för att få gå till sjukhuset och vara med när deras arbete belönades - med
heder. Kronorna får väl komma sen.
Guldskalpellen gick till ett team vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping och ett projekt som går ut på att tidigt ta reda på vilka patienter som riskerar att drabbas av undernäring, fallskador eller trycksår. Alla patienter som är 70 år eller äldre undersöks och bedöms när de skrivs in på sjukhus eller hemsjukvård och förebyggande behandling sätts in.
Projektet har pågått sedan 2005 och tack vare den förebyggande vården har Jönköpings landsting sparat närmare 175 miljoner kronor per år.
Här finns lärdom att hämta till gagn för äldres livskvalitet och landstingens skrala ekonomi.
Läs mer om