I Synovates oktobermätning, som redovisades under fredagen, fick moderaterna sin sämsta siffra på tre år. I jämförelse med valresultatet 2006 är nedgången nära tre procent. Inte så dramatiskt, men ser man till de två politiska blocken är skillnaden stor.
I valet samlade allianspartierna 48,2 procent av rösterna medan vänsterblocket stannade på drygt 46 procent.
I dag har socialdemokraterna tillsammans med vänstern och miljöpartiet 55,1 procent av den väljaropinion som Synovate mätt.
Alliansen hamnar strax över 40 procent. Det skiljer 15 procent mellan blocken. Synovate är inte ensamma att mäta ett så stort gap mellan blocken. I senaste Sifo kunde vi se ungefär samma siffror.
Klart är att alliansen har problem, och inte minst moderaterna.
Politiken tycks framför allt inte attrahera kvinnor utan mest medelålders yrkesverksamma män i storstäder. Det är tio procent färre kvinnor än män som stöder moderaterna.
Därför är det inte förvånande att Fredrik Reinfeldt, något desperat, anser att partiets arbetslinje nu ska kompletteras med en välfärdslinje. Fortsatt förnyelse är mantrat, men frågan är hur stor trovärdigheten för allianspolitiken är efter det dryga året med Fredrik Reinfeldt. Väljaropinionen säger sitt. Tydligt.
Det parti och den allians Reinfeldt leder, har redan tummat på den generella välfärden.
Något som arbetslösa, sjuka och pensionärer känt i sina plånböcker. Ska han kunna vända på kuttingen? Knappast.
Liksom tidigare är det ordridåer som skymmer en politik av gammalt högermärke. De nya moderaterna är duktiga på marknadsföring, men dåliga på politik.
När innehållet i de politiska budskapen inte kan stå upp mot verkligheten genomskådar medborgarna detta. Det är därför väljaropinionen sviker högeralliansen.
Att vinna en valrörelse mot en trött Göran Persson var inte helt överraskande, men att sedan kunna förvalta valsegern är något annat.
Det politiska handlaget har varit dåligt. Fredrik Reinfeldt må vara en god debattör och en vältalig förespråkare för sitt parti, men hans politiska fingertoppskänsla är låg.
Han trampar på utan att lyssna till de människor han sagt sig vilja lyssna till.
Trots att han rest land och rike runt för att träffa vårdens, skolans och omsorgens lågavlönade kvinnor är det kvinnorna som sviker moderaterna. Moderaterna vill vara ett brett borgerligt mittenparti. Till del lyckades han övertyga nya väljare om detta i valrörelsen, men har sedan tappat greppet.
Den som gnuggar händerna och hoppas på framgång när Reinfeldt skjuter snett är den nyliberala centerns Maud Olofsson.
Hon har också gjort en total make over av sitt parti, som efter omgörningen står till höger om moderaterna och säkert kan komma att locka många besvikna högerväljare.
De som vill bekämpa facket, slopa arbetsrätten, där marknadshyror är ruttet och människor som inte hänger med ska stanna på efterkälken genom att den generella välfärden raseras.
En förvandling från de nya moderaterna till de mjuka moderaterna efter alla försämringar i välfärden, och med berikandet av dem som redan har, upplever säkert många det nya budskapet som ett hån.
0911-645 00 vx