Vid det ekonomiska toppmötet i Davos lyfte statsminister Fredrik Reinfeldt fram bristen på låglönejobb som ett av problemen i den svenska ekonomin. Han pekade på att endast 2,5 procent av de svenska jobben kan klassas som låglönejobb, vilket är avsevärt lägre än vad som gäller för andra länder i Europa.
Den moderata statsministern efterfrågar uppenbarligen fler okvalificerade jobb med låga löner så att lönetrycket nedåt blir större. Detta skulle i sin tur öka arbetslösas motivation att ta jobb till lägre löner än vad de tidigare skulle ha kunnat tänka sig ökar och reservationslönerna sjunker.
I och med detta blottar Fredrik Reinfeldt sitt rätta jag och visar att han står för samma gamla vanliga högerpolitik som tidigare moderater stått för. De som står lägst på samhällstegen ska till lägsta möjliga lön se till att de på de högsta stegpinnarna ska kunna få det ännu bättre. Reinfeldt ansluter sig därmed till den lönesänkarpolitik som centerledaren Annie Lööf sedan länge förespråkat.
Tack och lov avvisar Socialdemokraterna och Stefan Löfven Fredrik Reinfeldts utspel med skärpa. I en kommentar till Expressen säger Löfven: "Jag bad mina medarbetare på kansliet titta på om det är så att där man har högst lönespridning har man lägst arbetslöshet och tvärtom. Då kan man konstatera att det inte finns något samband, snarare är det tvärtom. Fler länder som har hög lönespridning har också hög arbetslöshet."
Löfven avslutar med att ställa sig frågan om Fredrik Reinfeldt och Moderaterna tror att det finns låglönebarn som bara använder låglöneblöjor. Arbetaren med låg lön ska nämligen klara av att handla det nödvändiga i livet till samma priser som den med hög lön. Men det verkar Reinfeldt ha ytterst lätt att bortse ifrån.