Regeringsfrågan avgörande

SVERIGEDEMOKRATERNA Det norska valet är över. Regeringen Stoltenberg fick förnyat förtroende och kan fortsätta sin framgångsrika rödgröna politik. Avgörande för utgången av valet var trovärdigheten i regeringsfrågan.

Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Piteå2009-09-18 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Detta är något vi också känner igen från den svenska valrörelsen 2006. Under hela valrörelsen framstod alliansen som ett tryggare och mer sammansvetsat regeringsalternativ än den rödgröna oppositionen som inte klargjort under vilka former man skulle samverka efter en eventuell valvinst. Detta bidrog till att alliansen gick segrande ur valet.

Nu är situationen en helt annan. Visserligen har den moderatledda alliansen på ett remarkabelt sätt lyckats hålla samman, trots borgerlighetens historia som uppvisat interna slagsmål för öppen ridå så fort man satt sig i regeringskansliet. Detta gör också att regeringen, och framförallt statsministern, uppvisar höga trovärdighetssiffror i alla opinionsundersökningar.
Två avgörande faktorer skiljer situationen i dag från 2006 när det gäller regeringsalternativ. Det ena som kommer påverka diskussionerna kring trovärdighet i regeringsfrågan är självklart den rödgröna koalitionen som formaliserats och som kommer att ha mejslat fram en gemensam plattform inför riksdagsvalet 2010. De tveksamheter som fanns 2006 kring de rödgröna partiernas vilja och förmåga att samarbeta är bortblåst.
Det finns två tydliga regeringsalternativ i stället för som i valet 2006 ett tydligt alliansalternativ och en "rödgrön röra" på vänsterflanken.

Den andra faktorn är betydligt mer intressant och avgörande för svensk politik för lång tid framåt. Det är den moderatledda alliansens förhållande till Sverigedemokraterna. Enligt opinionsundersökningarna så är regeringen Reinfeldt beroende av Sverigedemokraterna för att ha en chans att behålla regeringsmakten vid kommande val.
Det vore därför rakryggat av statsministern att klargöra om han avser att låta Sverigedemokraterna ingå i regeringsunderlaget eller inte. Men svaren uteblir.
Och det är inte alltför konstigt att Fredrik Reinfeldt ryggar när han får frågan. Han vill på intet sätt förknippas med det främlingsfientliga partiet på högerflanken, men kan ändå inte stänga dörren helt utifall att han behöver partiets stöd för att få sitta kvar. Här gäller det för Reinfeldt att utöva balanskonst i den högre skolan. På slak lina.
Därför är det inte föga förvånande att Svenska Dagbladets ledarskribent Malin Siwe uppmanar politiker och journalister att i den kommande valrörelsen inte sätta maktfrågan i centrum och som hon säger "göra stor affär av varje politikers ordval om aktivt stöd, passivt stöd, och samarbete. Väljarna vill ha berättelser om framtiden och besked i sakfrågor." Siwe ser fokuseringen på maktfrågan som största förklaringen till det sjunkande valdeltagandet i Norge. Där har hon fel.

Tala om ett desperat försök från Svenska Dagbladets sida att blanda bort korten. Malin Siwe försöker hitta ett sätt att slippa hantera frågan om Moderaternas förhållningssätt till Sverigedemokraterna. Det är lätt att förstå.
På en punkt har Siwe rätt. Väljarna kräver svar i sakfrågor och vill ha en berättelse om framtiden. Frågan till Reinfeldt och de övriga alliansledarna är enkel. Är Sverigedemokraterna en del av er berättelse om framtiden?
Läs mer om