Rättvisa och trygghet på jobben
ARBETSMARKNAD Arbetsgivare som försöker kringgå arbetsrättens regelsystem blir allt vanligare. Det har blivit allt vanligare att försöka kringgå systemet. Oftare förekommande är att företag säger upp anställda och låter dem sedan söka jobben igen. Därmed kan man välja och vraka vilka som ska få en ny anställning.
Svenskt Näringslivs Urban Bäckström vill helst se en helt avreglerad arbetsmarknad. Så sakteliga tycks han också få stöd från alliansregeringen.
Foto: ROLF HÖJER/FLT-PICA
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Allt fler anställda känner sig skyddslösa. Det går redan i dag för företag att både kringgå kollektivavtal och arbetslagstiftning. Nu måste facket sätta ner foten.
Det framförs ständigt krav på en flexiblare arbetsmarknad, på en avreglerad arbetsmarknad och på en arbetsmarknad där arbetsgivaren ensam ska bestämma över arbetstagarnas rättigheter och skyldigheter. Inte minst från Svenskt Näringsliv och dess frontfigur
Urban Bäckström.
Angreppen på kollektivavtalen har dessutom blivit allt vanligare.
Sedan må alliansregeringens arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och finansminister
Anders Borg (båda M) säga vad de vill. Å ena sidan lovordar de den svenska modellen, å den andra sidan motarbetar de grunderna för denna.
Förenklat är budskapet; om företagen ges fria händer så löser sig alla problem. Tankegången är inte ny. I decennier har arbetsgivarorganisationerna hävdat att en helt avreglerad arbetsmarknad skulle ge fler jobb och en bättre värld för oss alla.
Den envetna kampen mot svensk arbetsrätt lär fortsätta, så länge som arbetsgivarparten hela tiden ser sina anställda och deras anställningsförhållanden som ett problem.
Ändå har Sverige, enligt Anders Borg, redan en av de liberalaste arbetslagstiftningarna i
Europa, men att få arbetsgivarbasen Urban Bäckström att förstå detta är tydligen ett oöverkomligt kommunikationsproblem.
När majoriteten av det svenska folket får säga sitt om hur arbetsmarknaden ska fungera är trygghet och rättvisa ledorden. Inte orättvisor och godtycke. En inställning som självfallet växer med en allt djupare lågkonjunktur, där arbetslösheten ökar.
Grundläggande för de allra flesta av oss är trots allt trygghet i anställningen och möjligheter att påverka vår egen arbetssituation.
Även bland de många som i dag har projektanställningar, och andra tillfälliga anställningar, är drömmen om ett fast jobb, med den grundtrygghet som detta innebär, den kanske viktigaste framtidsfrågan.
Sedan är det en annan sak att det måste finnas öppningar för praktiska lösningar för företag och anställda. Men dessa ska ske genom överenskommelser och kollektivavtal.
Det måste finnas ett regelverk för en fungerande arbetsmarknad annars blir det "hela havet stormar". Grunden i detta är kollektivavtalet.
Ett avtal som ger trygghet åt den anställde och konkurrensneutralitet för arbetsgivaren. I dag kan inget företag gå in och konkurrera med andra företag i en och samma bransch med dumpade löner, sämre anställningsvillkor eller genom att använda oförsäkrad arbetskraft.
Utan ett fungerande regelverk öppnas för ett allmänt godtycke, där den enskilde arbetstagaren är den som får ta alla stötarna.