Rättslöshet är inte lösningen
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Dokumentären visar en sanning om hotell och restaurangbranschen som för förvärvsarbetande med fast anställning, fast schema och fast lön kan uppfattas som en verklighet hämtat från förra sekelskiftet. För oss som har arbetat eller arbetar hos företag inom hotell och restaurangbranschen visar "Dokument inifrån" en verklighet som vi antingen vägrat leva med eller varit tvungna att acceptera för att ha råd med mat och hyra. McDonalds är inte den lilla pizzerian runt hörnet utan en av de största aktörerna inom den svenska restaurangbranschen. Därav kan man som konsument och arbetstagare förvänta sig att en av Sveriges största arbetsgivare för unga är en föredömlig arbetsgivare som följer lagar, avtal och normer.
SVT:s granskning av företagsjätten ger en typisk och symptomatisk beskrivning av arbetssituationen för många som arbetar inom branschen.
Ibland blir schemalagd personal ombedd att gå hem från jobbet eftersom arbetsgivaren menar att de inte behövs, lön dras av för raster som medarbetare sällan hinner ta, lön dras av för luncher som personalen inte tagit, i slutet av arbetspass ber arbetsgivaren personal att arbeta extra och medarbetaren vet att ett nekande svar inte ser bra ut, arbetsgivaren ringer upp och ber den anställde att med kort varsel infinna sig på jobbet och ett nekande svar innebär för den anställde minskat antal schemalagda timmar i fortsättningen, arbetssökande blir inte sällan ombedda att "prov-jobba" gratis under någon vecka innan det kommer på tal att få en fortsatt anställning med lön.
Att vara ung och oerfaren på arbetsmarknaden är inte lätt, tacksamhetens filosofi är något som man snabbt bör lära sig att leva med: att känna tacksamhet för provanställningen med låg lön, tacksamhet för springvicket, tacksamhet för det extra skiftet, tacksamhet för att man får en chans fast man är så ung, oerfaren och värdelös.
Som konsument bör man fråga sig vad man förväntar sig av mötet med personalen på restaurangen och hotellet. Är personalen en "tacksam" 20-åring som vill ha råd att bo själv eller tjäna in pengar för att minska studieskulden? Varför är det bara "tacksamma" ungdomar som arbetar på konferensanläggningen där företagskickoffen sker? Svaret är att inga äldre med utbildning, arbetslivserfarenhet och egen familj skulle ställa upp på en arbetssituation som kräver den sortens "tacksamhet". Ska det verkligen behöva vara så att arbetsmarknaden kan delas in i kvalificerade jobb och "ungdomsjobb"? Det finns en klyfta på arbetsmarknaden mellan de med kvalificerade jobb och de med "ungdomsjobb". Att ha ett kvalificerat jobb innebär bättre arbetsmiljö, kollektivavtal som följs, trevliga fredagsfikastunder och en lön som man kan leva på.
"Ungdomsjobben" innebär lösa anställningsformer, oregelbundna arbetstider, rörlig lön och en taskig arbetsmiljö. Bland Sveriges arbetsgivarorganisationer och borgerliga partier råder en uttalad samstämmighet om att det är genom sämre löner, osäkra arbetsformer och svaga rättigheter som är lösningen för de 31 272 arbetslösa unga på arbetsmarknaden.
Centerpartiets ungdomsförbund lanserade i veckan, som på beställning, en kampanj under sloganen "Fuck facket 4-ever". McDonalds-koncernen har visat att en laglös arbetsmarknad inte är lösningen för unga och inte för någon annan heller.