Rätt till heltid en frihetsreform
JÄMSTÄLLT ARBETSLIV Heltid - en rättighet, deltid - en möjlighet. Slagorden är välbekanta. Men alltför lite har hänt. Alltför många kvinnor tvingas ännu i dag till ofrivilligt deltidsarbete. De erbjuds helt enkelt inga heltidstjänster. Nu är det dags att sätta ner foten i denna fråga. Det handlar om de deltidsanställdas frihet.
För många anställda inom vård och omsorg är ofrivillig deltid verklighet.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Detta i sig ger en obehaglig smak i munnen. Kan detta med deltider och heltider ha med jämställdhet att göra? Kan det bero på hur olika man värderar kvinnors och mäns arbete och i grunden helt enkelt om hur man ser på kvinnor och män överhuvudtaget? Tyvärr är det nog så.
När man diskuterar frågan om rätten till heltider så kommer det snabbt upp organisatoriska och ekonomiska aspekter. "Det behövs fler händer i vården under vissa tider på dygnet. Det blir därför svårt att lägga scheman om man har färre huvuden att bolla med. Ska vi klara heltider måste vi anställa fler och det blir dyrare." Argumenten har du också säkert hört. Men vi får inte stanna vid detta. Det är verksamhetsmässiga problem som bara måste gå att lösa. Det kan krävas lite nytänkande och kreativitet. Säkert också ett tillskott av en del extra resurser. Men nu är det dags att sluta bolla med kvinnorna som lösningen på schematekniska problem och som budgettekniskt instrument.
Tillfället är aldrig bättre än nu. Med de rödgröna partiernas ambition om en satsning på välfärden med stora tillskott till kommunsektorn för att de ska kunna anställa fler, och med den stimulanssatsning som man vill göra med heltidsmiljarden har förutsättningarna aldrig varit bättre. Om det blir maktskift vid höstens val och den rödgröna oppositionen får möjlighet att genomföra sitt program måste resultat synas snabbt. Då måste kommunpolitikerna ta sitt ansvar och uppvärdera kvinnornas arbete och erbjuda alla deltidsanställda heltidstjänster.
Samtidigt måste man också se över kvinnornas arbetssituation i övrigt. Delade turer är ett gissel. Det är verkligen att spela med människor, och då främst kvinnor, som bitar i ett pussel där enda målet är att få bitarna att passa ihop utan att titta på den enskilda biten. Man måste se människan och dess livsvillkor och sätta människors välmående i första rummet. Heltiderna får inte förverkligas genom att de delade turerna blir fler.
Självklart är det arbetsmarknadens parter, och då främst arbetsgivarna, som äger problemet och måste se till att det sker en förändring. Det är därför de rödgröna väljer att satsa på morötter i stället för piskor. Man vill genom heltidsmiljarden stimulera arbetsgivarna att ta fram fler heltider. Misslyckas detta måste lagstiftning bli nästa steg. Måtte vi slippa det.