Räcker det med folkpartiet?
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
(före detta kommunfullmäktigekandidat för folkpartiet i Piteå) om vad han egentligen håller på med. Efter ett av hans senaste offentliga framträdanden (PT 13/6) måste väl än fler ha frågat sig hur det egentligen är fatt. Maken till motsägelsefull och förvirrad argumentering är det nog svårt att finna.
Hansen säger sig föra sin debatt för att försvara och utveckla demokratin, och anser sig bevisa det genom att han är kravlös - att han själv inte eftersträvar en politisk position i Piteå kommun. Men i ett demokratiskt samhälle är det inte alls fult att kandidera för uppgifter i det demokratiska samhällets tjänst och inte heller att fullgöra de uppgifter, som den post man valts till, gör möjlig. Tvärtom är det en samhällelig plikt.
Hansen vill uppenbarligen ha makt. Nu söker han nå sådan genom uppseendeväckande uppgifter i media. Och då kan det spreta åt alla håll. Den ena gången säger han sig inte kunna ingå i fullmäktige, om främste kandidaten på den socialdemokratiska listan, (Peter Roslund) blir invald, en annan gång vädjar han till väljarna om att både det socialdemokratiska partiet och vänsterpartiet ska
avvecklas.
Det är verkligen inte att vara kravlös. Dessvärre visar det också på ett direkt odemokratiskt förhållningssätt: han vill inte riktigt acceptera andra partiers existens. Det räcker tydligen med folkpartiet.
Direkt odemokratiskt - och dessutom lagstridigt - skulle det naturligtvis också vara, om den partipolitiska minoriteten i Piteå kommun inte skulle få, som Hansen förordar, vara med i kommunstyrelsen (kommunens regering), för att inte tala om kommunfullmäktige (kommunens riksdag), som är direkt folkvald.
Men det bekymrar inte Krister Hansen, som därmed alltmer framstår som en folkpartistisk anarkist eller revolutionär. En sådan behöver ju inte utan vidare respektera gällande lagar. Men även av en sådan förväntas ändå inte bara flum utan också grundläggande kunskaper om kommunalpolitiken.
Dit hör att känna till att kommunstyrelsen, som framgår av kommunallagen, utses av kommunfullmäktige genom ett proportionellt val. Den bestämmelsen utgör en av de viktiga garantierna för att också partier, som inte ingår i majoriteten, både ges insyn i och möjlighet till direkt inflytande över kommunalpolitiken. I en del kommuner har extra garantier införts.
Piteå kommun har inrättat särskilda "insynsposter" för att också mycket små partier ska kunna vara med till exempel när årets viktigaste förslag - den kommunala budgeten - förbereds inför beslut i kommunfullmäktige. Det, tycker i princip alla, innebär att demokratin breddats. Dock inte Hansen. Han tycker att det innebär korruption! Eller att en "totalitär majoritet" genom förslagenhet därigenom blir ännu mäktigare, medan minoriteten blivit lurad.
Ja, Krister Hansen, det är bra med många olika ideer och förslag i den kommunala debatten. Sådana är livsnödvändiga för vitaliteten i det politiska systemet. Men, om de ska få någon som helst betydelse, måste de utgå från en demokratisk grundsyn, bygga på kunskap och gällande lag och hänga ihop på ett rimligt logiskt sätt!