Projekt i norr för ren energi

Piteå2006-04-21 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ibland är det svårt att ta emot fakta. Under de senaste två åren har det kommit flera vetenskapliga larmrapporter om att Arktis smälter. Klimatförändringarna gör att uppvärmningen av nordpolsområdet går dubbelt så snabbt som i övriga regioner. Isen på Grönland smälter snabbare än tidigare och vi ser påverkan på miljö och växt- och djurliv.

Huruvida våra väderförändringar, då sommaren har blivit längre och snön kommer senare i norra Sverige nu än för tio år sedan, beror på detta är inte belagt. Men man kan ju alltid ha sina farhågor. Detsamma gäller stormarna och skogsbränderna i Europa.



Men vad ska vi då göra? Jag tycker att Sverige, med Göran Perssons oljekommission, och EU är på rätt väg. Vi har nu en klimatpolitik som går ut på att globalt minska utsläppen av koldioxid. Handel med utsläppsrätter är en metod. Ökad användning av alternativa energikällor är en annan helt nödvändig åtgärd, eftersom fossila bränslen är så farliga. Oljan kommer dessutom att ta slut, det vet vi, så vi måste hitta andra energislag för att inte få brist.



Energin står nu högst på EU:s dagordning. Men varje land ska självt besluta om sin så kallade energimix, det vill säga vilka energikällor som ska användas.

Skälet är att vi alla har olika dagssituation, men det är tänkt att länderna ska stödja varandra med goda exempel och i kriser. Man kan helt enkelt tala om en energins Lissabon-process.

Sverige är extremt beroende av kärnkraften. Italien har varken vatten- eller kärnkraft utan importerar stor del. Tyskland ska liksom Sverige ska avveckla kärnkraften och Finland tänker bygga ny.



Men kärnkraften kan aldrig bli "räddaren" undan de fossila bränslena. Kärnkraften är ingen alternativ energikälla - den är ändlig eftersom uranet är ändligt. Nej, nu gäller det att utveckla och börja använda många nya energikällor och göra det snabbt. Innan kostnaderna blir för stora, eftersom fler och fler länder kommer att efterfråga nya energislag.

Vindkraften kan till exempel byggas ut betydligt mer både i Sverige och andra länder. I dag är det Danmark, Spanien och Tyskland som är stora på vindkraft.



Norra Sverige har också mycket att ge för framtiden när det gäller energi. Vi har svartlutsprojektet i Piteå och BioFuel-region i Västernorrland. Vindkraftsanläggningar planeras på många håll i det norra inlandet. Vi i norr kan visa att det finns en framtid med ren och förnyelsebar energi i tankarna.
Läs mer om