PR-bomb som inspirerar

Förutom Saab-krisen och El clásico mellan FC Barcelona och Real Madrid C.F, var förra veckans stora utropstecken i mediebruset Djurrättsalliansens uppmärksammade granskning av svenska grisköttsindustrin.

Foto: Fotograf saknas!

Piteå2009-12-03 06:00
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Med knappt en månad kvar till julhelgen och mitt i högsäsongen för försäljningen av skinka är djurrättsaktivisternas uppmärksammade publicering av filmsekvenser med vanvårdade grisar strategiskt avvägd. Många konsumenter som traditionsenligt köper skinka under julen undrar nog om de vill köpa kött från en industri som så uppenbart brister i sin djurskötsel.
Konsumenterna har all rätt att utifrån såväl hygieniska som etiska skäl att ställa krav på rena anläggningar, ansvarsfull djurskötsel och friska djur. Därför är det angeläget att diskutera vanvården inom grisköttsindustrin när det visat sig att det inte handlar om enstaka extrema fall, utan om ett mer utbrett problem inom industrin med varierande fall av vanvård med allt från smutsiga utrymmen till skadade och döda djur i anläggningarna. Djurrättsalliansens dokumentation av förhållandena för djuren inom grisköttsindustrin pågick under två års tid.

I debatten som följde om videogranskningen fick organisationen kritik för att cyniskt avvaktat med att publicera filmerna eller meddela myndigheter för att på sikt skada industrin. Trots kritiken måste Djurrättsalliansen vara väldigt nöjd när den på ett enastående sätt lyckats med sin strategi att skapa debatt om köttindustrin.
Strategin att samla information i det tysta medan djuren lider kan tyckas vara cynisk och det är den. Men den är strategisk riktig, och det är inte första gången aktörer och opinionsbildare av olika slag strategiskt planerar för rätt tillfälle att släppa graverande information i syfte att nå politiska eller ekonomiska mål. Inom såväl det politiska livet som näringslivet är mediestrategier en del av vardagen. Många betydligt mer resursstarka organisationer än Djurrättsalliansen verkar på olika sätt för att påverka innehållet i bruset. Vad som är både hoppfullt och lärorikt med Djurrättsalliansens granskning av Sveriges grisuppfödare är att den visat att även organisationer med mindre saldo på kontot kan påverka innehållet i samhällsdebatten.

För Djurrättsalliansen krävdes bara en filmkamera och en grupp aktivister spridda i olika delar av landet för att göra sig hörd i det mediala sorlet. Det visar också på hur användbara kunskaper om PR-metoder kan vara för en organisation med begränsade resurser. Men också hur viktigt det är för alla organisationer med en agenda att inte bara satsa på en vacker yta, att säga saker som låter fint, utan också kunna visa på att budskapet som förs fram är till nytta för hela samhället.
Men även om kunskaper om PR-metoder erbjuder möjligheter för underordnade grupper och sociala rörelser med små resurser att delta i samhällsdebatten är ägandefrågorna fortfarande viktiga att diskutera. Näringslivets kompetens och resurser inom marknadsföring innebär i sig ett övertag i informationsflödet gentemot arbetarrörelsen. Den borgerliga ägardominansen av dagstidningar innebär även den att utrymmet för sociala frågor och alternativa tolkningar minskar. Det är strukturella orättvisor som måste tas på allvar, tills vidare får resurssvaga grupper och organisationer lära av Djurrättsalliansen.
Läs mer om