Politik på liv och död
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det ovanliga är de två männen som syns en bit ifrån honom. Den ene i skuggan under en markis, den andre på motsatt sida av gatan.
Inte för en sekund släpper de uppmärksamheten på Eduard och vad som sker runt honom.
Vi befinner oss i Vittoria Gasteiz, huvudstad i Baskien, den region i norra Spanien som bara ligger hundratalet mil från Europas centrum.
Här är politik fortfarande på liv och död.
Hundratals lokal- och regionalpolitiker - vanliga förtroendevalda på gräsrotsnivå, som Eduard - tvingas leva under ständig säkerhetsbevakning.
Socialistledaren och socialdemokraten Jose Luis Zapatero omvaldes nyligen till spansk premiärminister.
Men här i Baskien måste alla partiets kontor och Folkets hus ha ständig bevakning. Partiets funktionärer är försedda med livvakt.
Den stränga säkerheten är inte överdriven. Hoten är en grym realitet.
För bara några veckor sedan dödades en polis i ett bombattentat, flera personer skadades.
I mars, bara några dagar innan Spanien skulle gå till parlamentsval, sköts en socialistisk politiker ned på öppen gata, mitt framför ögonen på sin fru och sina döttrar.
Det skjutne hade avgått som kommunalråd och ansågs därför inte längre behöva skydd.
Bakom dåden låg terroristorganisationen ETA. Mer än 800 människor har sedan 1968 dödats av ETA.
En gång kämpade organisationen för ett självständigt Baskien mot Franco. Då hade ETA ett brett folkigt stöd. Mot en brutal diktatur upplevdes våldet som nödvändigt och berättigat.
I dag när Spanien genomfört en lång rad demokratiska val framstår ETA:s våld allt mer absurt och motbjudande.
- Man talar ibland utomlands om ETA som separatister, men de är terrorister, inget annat, menar Eduard Matteus.
- Jag vill själv öka självbestämmandet för Baskien och många nationalister vill ha självständighet. Men det som skiljer ut ETA är att de använder våld för att nå sina mål.
Med tiden har ETA fått allt större likheter med den organiserade brottsligheten. Företag och restauranger pressas på "revolutionär skatt". Den som vägrar riskerar att råka illa ut.
Parallellen till Hells Angels är uppenbar.
Såväl i Spanien som i Sverige har samhället svårt att hantera grupper som är beredda att ta till våld för att nå sina mål. Den kampen kan bara vinnas om hela det civila samhället kan mobiliseras.
Det är också den väg Zapatero och det spanska socialistpartiet är inne på. Man försöker skapa en bred koalition mot våldet för att marginalisera ETA och dess politiska vänner.
För Eduard är livet under hot vardag. På kort sikt är han pessimistisk.
- Men förr eller senare kommer den dag då ETA lägger ned vapnen och en verklig diskussion om Baskiens framtid kan börja.