Politik är att vilja och våga

MAJTAL. En annan politik skulle göra skillnad, sa LO-ordföranden i sitt första maj-tal. Förvisso. Man kan nöja sig med att säga att politik skulle göra skillnad. Istället för att använda politiken, ägnar sig regeringen åt att betrakta, kommentera och recensera.

Foto: Jens Ökvist

Piteå2009-05-02 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Regeringen Reinfeldt avlossade snabbt skott som i grunden skadade sjukförsäkringen och fackföreningsrörelsen genom angreppet på arbetslöshetsförsäkringen. Skulle det bli ytterligare fyra år med Reinfeldt lär inte mycket stå att känna igen av den allmänna välfärd och de starka trygghetsförsäkringar som gått hand i hand med kraftigt ökad tillväxt och produktivitet och gjort Sverige berömt och avundat i omvärlden.
Socialdemokraterna har opinionsmässiga problem. Det borde partiet inte ha. Högen av punkter att angripa regeringen på är stor och vid. Det är bara att blunda och dra. De tre som äntrade talarstolen på Rådhustorget i Piteå denna första maj hade heller inga problem att hitta ämnen att predika över.

Allan Granberg, LO, talade engagerat och insiktsfullt om ett socialt skyddsnät som tagit fackföreningsrörelsen och arbetarerörelsen lång tid att bygga upp och på nolltid raserats av den borgerliga alliansregeringen, därför att sjuka och arbetslösa likställts med lata. Respons och applåder.
"Den nya arbetarregeringen har lurat oss alla", sa Granberg. "Ja, inte alla", hördes en protesterande röst i publiken.

Huvudtalaren Tommy Ohlström, utsänd från partistyrelsen, citerade statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldts kommentar till kronprinsessan Viktorias val av gemål, en enkel man av folket. "Det är bra med social rörlighet". Något vi sett och kommer att få se mycket mer av, med den moderatledda regeringen. Social rörlighet nedåt, sa Ohlström och pekade pedagogiskt mot scenens golvplankor.
Ohlström kritiserade regeringen som inte förstår att politik är ett verktyg som ska användas och anpassas efter rådande läge. Det läge som nu råder kräver kraftfulla, breda insatser för att lindra en kris som är på väg att snabbt utvecklas till massarbetslöshetens helvete.

Socialdemokraterna får också de kritik för att vara profillösa och inte komma med någonting konkret. I partiets förslag till vårbudget finns dock en hel del konkreta åtgärder. Exempelvis först och främst mer pengar till landsting och kommuner för att hindra uppsägningar, ROT-avdrag även för flerfamiljshus, kryddade med extrapengar till den som satsar på energieffektivisering.

Mer pengar till vägar och järnvägar, där denna dag Norrbotniabanan nämndes, 50 000 utbildningsplatser för vuxna och en hög skrotningspremie för att främja en modernare och miljövänligare bilpark. Och så det som gett mest rubriker: Samma beskattning av pensions- och arbetsinkomer.
I alla satsningar går jobben, människovärdet och miljön hand i hand.
Det här kräver höjda skatter och det kan man väl inte gå till val på? Visst kan man det. Det har praktiserats förr. Allt beror på vilka skatter som höjs och vad de går till.

I opposition förvisso, men som Charlotte Olsson, nyvald SSU -ordförande, framhöll " I dag är det vår dag". Hon manad till kamp och lovade kamp. I Sverige är 24 procent av ungdomarna arbetslösa. Det ger silvermedalj i Europaligan över ungdomsarbetslöshet. I sanning en erövring att skämmas över. Och ändå indragna stats bidrag till ungas sommarjobb.

Så nog finns det att kämpa för och stödet för socialdemokraterna ökar hos de unga. Det om något är glädjande och förpliktande. För, som det heter i visan, de unga är de nya rösterna som ska sjunga om frihet, rättvisa och solidaritet. Sjung starkt!

Läs mer om