Plats för självkritik

För några veckor sedan skulle nog många trott att Cevian var ett bordsvatten eller någon fransk popartist. I dag vet de flesta svenskar att bakom namnet döljer sig det riskkapitalbolag som på kort tid seglat upp som Volvos näst största ägare och utmanat de gamla ägargrupperna.

Piteå2006-09-22 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Cevians ägare Christer Gardell vill föra över mer pengar till aktieägarna och förmodligen också sälja ut några av koncernens bolag. När Göran Persson skarpt kritiserade Cevian såg det för ett ögonblick ut som om riskkapitalbolagen kunde bli en stridsfråga i valet.

Men Fredrik Reinfeldt insåg faran och skyndade sig att täppa till luckan mellan blocken med några allmänna fraser om rovkapitalism. Att Göran Persson reagerar när Volvo sätts under press är förståeligt. Men varför har inte han och andra socialdemokrater reagerat tidigare? Volvo är ju inte det första bolaget som riskkapitalisterna satt tänderna i.

Bolag efter bolag har under senare år köpts upp, styckats, strukturerats om och sålts vidare. På några få år har riskkapitalbolagen seglat upp som stora aktörer i den svenska ekonomin.



Nu ville Göran Persson och Thomas Östros att AP-fonderna ska ta ett större långsiktigt ansvar för Volvo och andra strategiska svenska företag. Förre Metallbasen Göran Johnsson anser att AP-fondernas avkastningsmål bör kompletteras med ett långsiktigt sysselsättningsmål. Bra. Men vore det inte på plats med lite självkritik också?

För utan AP-fondernas, pensionsfondernas och försäkringsbolagens pengar skulle riskkapitalbolag som Cevian, Nordic Capital och Industri Kapital inte vara någonting i dag.

Enbart AP-fonderna har satsat nära 30 miljarder av våra pensionspengar i olika riskkapitalbolag. I AP-fondernas styrelser sitter politiker och fackliga ledare (en av dem är Göran Johnsson) och har samtyckt till detta. De har stirrat sig blinda på den högre avkastning som riskkapitalbolagen lockar med och blundat för alla frågetecknen kring riskkapitalbolagens agerande.



Det första Göran Johnsson borde göra är alltså att se till hans egen AP-fond slutar göda riskkapitalbolagens fonder med pensionärernas pengar. Genom att klippa av kontakterna med bolagsuppköparna skulle de också distansera sig från den etiska gråzon i vilken riskkapitalbolagen verkar.

De flesta riskkapitalbolagen agerar utifrån skattesmitarområden som Guernsey och Jersey. Svenska myndigheter har därmed ingen närmare insyn i deras affärer.

Och medan regeringen och AP-fonderna engagerat sig i frågan om svenska börsbolags höga vd-löner så har riskkapitalbolagens partners glatt kunnat plocka hem mångfalt större belopp utan kritik.



Det finns all anledning att noggrant granska riskkapitalbolagen. Inte minst i en tid då bedömare varnar för att branschen kan få stora problem med stigande räntor.

AP-fonder och andra förvaltare av våra pensionspengar bör också ta ett större ansvar för den långsiktiga utvecklingen av jobben i Sverige.

Det allra första steget är enkelt och kan göras redan i dag: Satsa inte pengar i riskkapitalbolagens fonder.

Läs mer om