En opinionsmätning är bara en opinionsmätning. Det ska inte förnekas. Men när flera opinionsmätningar pekar i samma riktning och alla visar på stora omsvängningar i opinionen finns det anledning att tro att de också avspeglar en förändring i opinionen som faktiskt finns. Sådant är läget just nu. Socialdemokraterna går starkt framåt medan Moderaterna tappar. Det rödgröna blocket har allt sedan Stefan Löfvens tillträde som partiordförande för Socialdemokraterna knappat in på alliansens försprång. I Aftonbladet/United Minds senaste mätning får det rödgröna blocket 47,6 procentenheter mot alliansens 44,4.
Denna förändring i väljaropinionen måste naturligtvis till viss del tillskrivas Stefan Löfven. Han åtnjuter ett stort personligt förtroende ute i väljarkåren och detta avspeglas självklart i de socialdemokratiska siffrorna. Men en än troligare förklaring är att den socialdemokratiska sakpolitiken inte längre överskuggas av personfrågor på samma sätt. Det är lättare för socialdemokratiska politiker i allmänhet, och för partiordföranden i synnerhet, att nå ut med sitt politiska budskap i dag än vad det bara var för två månader sedan.
En annan viktigt förklaring är den att socialdemokratiska förtroendevalda och socialdemokratiska sympatisörer inte längre går med nedslagen blick och hukar. Nu har man återigen fått råg i ryggen och står stolta upp för de ideal som socialdemokratin alltid har stått för. Det är trots allt så att motgång föder motgång på samma sätt som framgång föder framgång. Detta har det socialdemokratiska partiet verkligen fått känna av.
Rent sakpolitiskt har inte särskilt mycket hänt under den en och halv månad som har gått sedan Stefan Löfven valdes till partiordförande. I stället har partiet fått en ny trovärdighet i sina viktigaste kärnfrågor i och med att partiordföranden själv har ett gediget förtroendekapital i dessa frågor. När Löfven talar om att sätta jobben och näringspolitiken i första rummet vet man att detta inte blott är tomma ord. Genom att stå på en mycket stabil grund i dessa frågor har han övertygat människor om att han och det socialdemokratiska partiet verkligen bottnar i dessa frågor. På så sätt kan han verkligen utmana Fredrik Reinfeldt i frågor som under lång tid har fungerat som hemmaplan för honom. Detta har fått statsministern ur fattning och fått honom att framstå som osäker och svarslös i de frågor som han själv pekat ut som de mest avgörande för Sveriges framtid.
Fortfarande ligger det socialdemokratiska partiet på skrämmande låga nivåer. 32,5 procent i väljarstöd är fortfarande en historiskt låg siffra. Men den senaste tidens uppgång visar att det socialdemokratiska partiet och dess ledning är på rätt väg. Det förtroendekapital som förlorats håller så sakteliga på att byggas upp igen. Partiet befinner sig fortfarande i början av denna process. För att denna återuppbyggnad av partiet ska fortsätta, så att socialdemokratin på allvar kan utmana Moderaterna om makten, måste Stefan Löfven och de andra i ledningen bibehålla fokus på jobben och näringspolitiken, och det vet man om.