Oppositionen drar åter ifrån
Mätning. Läget är fortsatt besvärligt för den sittande regeringen. Tillsammans når de fyra borgerliga partierna drygt 40 procents stöd i Synovates aprilmätning, där kristdemokraterna fortsatt är ett sänke med sin balansgång kring fyraprocentsspärren, men inte heller centern rosar den politiska marknaden. Maud Olofsson syns och tar för sig, men opinionen är kallsinnig. Nu är partiet nere på 5,8 procent. De som ropar högst behöver inte vara den med störst förtroende.
Fredrik Reinfeldt och högeralliansen tappar åter gentemot oppositionen. Drygt 16 procent är överläget för dem som föredrar en rödgrön regering i Synovates aprilmätning, där närmare 2 000 väljare tillfrågats.
Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Ofta sägs det inte från partihögkvarteren att opinionsmätningarna inte är så viktiga. Ändå har de betydelse i det politiska spelet. För de borgerliga allianspartierna betyder fortsatt dystra opinionssiffror att man blivit politiskt otydligare och mer bjuder på reträtter än raka politiska besked. Filttofflor, så återtågen kan bli flera.
Uppförsbacken för Fredrik Reinfeldt är fortsatt tung. Detta trots en rad kompromisser gentemot den egna politiken. För regeringsalliansen gäller det i nuläget att så långt som möjligt vara alla till lags.
Sanningen är att sämre a-kassa, sämre sjukförsäkring och en hånfull attityd mot dem som har svårt att hävda sig i samhället retar upp folk. De flesta av oss känner någon i vår närhet som har svårt att få jobb, är sjuk, men som ifrågasätts och jagas av nitiska byråkrater med ryggstöd från högeralliansens i dessa hänseenden cyniska arbetslinje.
Dessutom har landets pensionärer inte fått en krona extra av den högkonjunktur som nu håller på att klinga av.
Folk är förstås inte dumma. En och annan tiondels procent upp eller ner i den senaste opinionsmätningen så mycket, utan mer vilken politik som inger förtroende och trygghet i vardagen. I den matchen har alliansen hittills misslyckats.
När det kommer till kritan är det ändå en helt annan verklighet än det politiska opinionsläget i april 2008 som avgör var rösterna läggs i valet 2010. Det vet både Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt.
Drygt två år i politiken är en lång tid. Mycket kan förändras.
Övervikten för oppositionen är fortsatt massiv. Socialdemokraterna är ensamt större än högeralliansens fyra partier tillsammans.
I ett sådant läge kan Mona Sahlin sitta någorlunda lugnt i båten och invänta de rådslag som just nu pågår inom partiet, men det går inte att vänta för länge med en alternativ politik till högeralliansens.
Just nu byggs förväntningar upp för tydlig oppositionspolitik. Då går det inte att hela tiden att skjuta viktiga frågor framför sig.
Fredrik Reinfeldt och alliansen har inga bra svar på medborgarnas frågor. Därför befinner de sig i opinionsskugga. Mona Sahlin har förlig vind i ryggen, men jobbet fram till valet och kampen för en valseger 2010 lär tuff. Det finns inga lättköpta segrar.
Systemfelet hos högeralliansen är att man inte respekterar och lyssnar till hur vanligt folk har det, de som bor utanför storstädernas välmående förorter, när bensinpriset stiger i höjden, maten blivit dyrare och där sjuka eller arbetslösa jagas. Förståelse för de svaga är inte högeralliansen bästa gren. Istället har samhällsklyftorna blir allt synligare. Rikare har blivit rikare. Fattigare, fattigare. Då sviker väljarna.
Rättvisa och trygghet för alla oavsett tjockleken på plånboken har aldrig stått högt i kurs hos de få borgerliga regeringar vi upplevt det senaste halvseklet. Så heller inte hos denna.