Om riksdagsvalet vore i dag ...

VALBAROMETER Om det vore val i dag skulle Sverigedemokraterna med råge komma in i riksdagen. Enligt Synovates februarimätning, där 2 712 personer intervjuats om vilket parti de skulle rösta på, når SD 5,3 procent av väljarsympatierna. Dels beroende på sin starka ställning i södra Sverige, dels bland unga män under 30 år.

Mona Sahlin och Socialdemokraterna satsar stenhårt för att mobilisera väljarna inför höstens val. "Jag hoppas det ska bli den största samtalskampanjen någonsin i svensk politik", är hennes budskap.

Mona Sahlin och Socialdemokraterna satsar stenhårt för att mobilisera väljarna inför höstens val. "Jag hoppas det ska bli den största samtalskampanjen någonsin i svensk politik", är hennes budskap.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

Piteå2010-02-27 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Om SD:s opinionssiffra skulle hålla, vilket Gud förbjude, kan partiet bli vågmästare i riksdagen. Något som alla etablerade riksdagspartier fasar för. Enligt samma Synovate får den rödgröna alliansen egen majoritet.
Sverigedemokraterna göre sig därmed icke besvär. Det rödgröna blocket har ökat avståndet till regeringsalliansen och skillnaden är nära sju procent. Något som säkert ger råg i ryggen för de tre partier som nu söker vägar till en gemensam regeringsförklaring, eller om man så vill valplattform, innan sommaren.

För tillfället är det minst tio opinionsinstitut som är verksamma på en som det verkar överhettad marknad. Och så kommer det att vara ända fram till valet om mindre än sju månader. Vi kan förvänta oss minst 80-talet mätningar innan valdagen den 19 september. Så det blir lätt skeppan full av siffror som i sin tur på gott och ont delvis styr den politiska dagordningen.
Socialdemokraterna, liksom Moderaterna, har i god tid presenterat ramarna för hur man ska nå ut till väljarna. Dels är målet för S att nå en väljarandel på 40 procent, dels att göra det med aktiva insatser från traditionell dörrknackning till massor av personliga telefonsamtal. Facebook och Twitter. Lite av Obama-stuk.
Därför känns det hyggligt att det rödgröna blocket lyfter i opinionen efter några månader med mer dystra siffror. Mycket beroende på Miljöpartiet och då framförallt Maria Wetterstrands popularitet. Om det vore val i dag skulle MP bli riksdagens tredje största parti med nära 10 procent av väljarna bakom sig.

På den borgerliga sidan ligger KD strax över fyraprocentsspärren och Centerpartiet närmar sig samma nivå med sina föga uppmuntrade 4,9 procent. Men opinionsmätningar är inte ett riksdagsval.

För Socialdemokraterna gäller det nu att föra ut en politik som är trovärdig och som kan återupprätta det som högeralliansen raserat. Ingen enkel uppgift i en trepartisamverkan.
Svenska folket har alltid ställt upp för värderingar om allas rätt, om jämlikhet och solidaritet och att man varit beredda att betala för välfärden. Praktiskt har den uppslutningen resulterat i ett långt Socialdemokratiskt regeringsinnehav. Så har Sverige byggts och utvecklats. Alliansregeringen har raserat detta. De som inte kan hänga med i Reinfeldts "nya" samhällsbygge hamnar obönhörligt på efterkälken.

Alliansregeringen inriktning är att förflytta ansvaret för välfärden från den generella rättvisan och välfärden till den enskilda plånboken storlek. Reinfeldt, Björklund, Olofsson och Hägglund tror benhårt på den enskildes egna initiativ medan de kollektiva lösningarna, för att skapa jämställdhet och rättvisa, förpassats till den politiska skräpkammaren.
Egoismen premieras. Man ger sken av att man är lika trogna välfärdsförsvarare som Socialdemokraterna. Samma trygghet, men med ett allt ihåligare skyddsnät för de allra svagaste: Sjuka, föräldralediga, förtidspensionärer och arbetslösa.

Politik handlar om framtiden. På vilket sätt man vill möta samhällsproblemen. Mona Sahlin och de rödgröna har alla förutsättningar att formulera den politik som ger oss tillbaka framtidstro. Inte bara för de få som njuter av lägre skatter, större orättvisor och en allt mer cynisk framtid. Vi behöver en politik med större värme och solidaritet. Så låt er inte luras av Reinfeldts budskap. Bakom detta finns en iskall verklighet.
Läs mer om