Om de unga fick bestämma ...

Piteå2009-06-01 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
I de senaste opinionsmätningarna råder i det närmaste dött lopp mellan de två politiska blocken. Men om de unga, de mellan 18 och 30 år, fick bestämma skulle den röd-gröna vänsteralliansen vinna över den blå högeralliansen med dunder och brak. I Sifo-mätningen i början av maj fick oppositionen 66,7 procent av de ungas sympatier mot regeringens 25,2 procent.
"Många ungdomar känner att man står utanför det etablerade. De rödgröna partierna ser nu ut att fånga upp dessa stämningar", säger Susanne Johansson, som doktorerat vid Förvaltningshögskolan i Göteborg i ämnet ungdomars politiska deltagande. Hon säger det i en kommentar till Riksdag & Departement, R&D, som tittat närmare på olika åldersgruppers partival i Sifo-mätningen.

R&D:s genomgång visar att kampen om de ungas röst böljat fram och åter genom tiderna. Under 1950- och 60-talen var Socialdemokraterna de ungas parti, medan de äldsta höll på Högerpartiet. Det kan ha varit upphovet till historien om gamlingen som plötsligt bytte parti med motiveringen att han snart skulle dö och att det var bättre att en högerman dog än en socialdemokrat.
Från 1980-talet och framåt har utvecklingen varit den omvända; unga har gått åt höger, äldre åt vänster. Direkt efter valet rusade opinionssiffrorna uppåt för Socialdemokraterna. De unga följde med och har inte bara stannat utan blivit ännu fler. Även Miljöpartiet har gått fram kraftigt hos denna åldersgrupp. Bland de borgerliga är det främst Moderaterna som överges av de unga. Stödet är nere på fjorton procent.

Det här är bara opinionsundersökningar, men för Socialdemokraterna och deras allierade är signalerna från de unga väljarna viktiga. De unga känner ansvar för miljön och hälsan, de vill ha en andra chans att förbättra det som gick snett i plugget och de vill ha hyggliga anställningsvillkor och starka socialförsäkringar. Bara det. Inget märkvärdigt.
Läs mer om