Om 80 år - kanske

Piteå2007-03-08 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
En rykande färsk undersökning (DN 7/3) visar att styrelserna i 147 stora och medelstora börsbolag till 82,3 procent består av män och 17,7 procent av kvinnor. När samtliga börsbolag räknas in är obalansen ännu större.

Nyamko Sabuni, folkpartist och integrationsminister, är emot kvotering och säger att kvinnornas väg till styrelserummen går via chefsposter. Hon ska prata med Svensk Näringslivs vd Urban Bäckström om saken, enligt intervju i SvD 25/10. Det brådskar. Av cheferna i de undersökta börsbolagen är 77,4 procent män och 22,6 kvinnor. På ledande poster finns bara 12,1 procent kvinnor och andelen verkställande direktörer är knappt mätbar, 1,5 procent.



Håkan Eriksson är mannen som arbetar med jämställdhet inom Svenskt Näringsliv. Han är mot kvotering och för jämställdhet. Hans förklaring till att kvinnorna är så få i bolagsstyrelserna är att de inte har lyckats bli chefer och det i sin tur beror på att de inte har rätt kompetens. De måste utbilda sig. Håkan Eriksson är felinformerad. Kvinnorna utbildar sig.

Två av tre som examineras från högskola och universitet är kvinnor, men det är männen som tar jobben. Trots att de inte har någon högskoleexamen.

Håkan Eriksson tror att de kan ta tio, femton år innan de sitter lika många kvinnor som män i börsbolagens styrelser.

Han kan inte hålla sig för skratt, när han säger det. Han vet att det aldrig kommer att ske. Aldrig så länge grabbarna i Svenskt Näringsliv kan välja vilka grabbar som ska ingå i valberedningarna och aldrig så länge regeringen Reinfeldt sitter i Rosenbad. Det är payback time.



Rådet till kvinnor som inte, av omsorg om ägarna, får bli styrelseledamöter och toppchefer i "männens" bolag, är att starta eget. De försöker, men lätt är det inte. Om 80 år kan kvinnorna vara i kapp männen som egenföretagare, spår Svenskt Näringslivs chefekonom Stefan Fölster.

Optimist. Sveriges driftigaste kvinnor finns i Arjeplog. Kanske kan de hålla kurser. Ett annat tips är att kolla i Svenskt Näringslivs rapport över företagsklimatet i landets kommuner.

Rapportens omslag pryds av företagsamma grabbar i bastun. Kompetens och företagsklimat? Ja, ja. Först och främst gäller det att ha rätt kön för herrbastun.

Läs mer om