Och vad grundar du det på?

Piteå2013-05-10 02:19
Detta är en ledarkrönika. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det finns en poäng i att göra skillnad på genusvetenskap och feminism. Många tar den lätta utvägen och säger att det är samma sak. Det är viktigt att vi erkänner vetenskap som vetenskap och politik som politik. Feminism är det politiska ställningstagandet, den politiska metoden vi kan välja för att förändra det vi moraliskt säger är fel. Feminismens ställningstaganden tar sin grund, sina idéer, från genusvetenskapen, men det är inte att säga att de båda är samma sak eller starkt förknippade. Vetenskap ska inte vara politiskt, men politiken ska se till vetenskapen när den gör sina val. Det är en enkelriktad väg där det vi lär oss av vetenskapen för att förändra samhället på politisk väg. Man kan väl säga att politik, i det här fallet feminism, är metoden, medan vetenskapen, i det här fallet genusvetenskap, är faktan vi grundar våra val på. Anledningen till att genusvetenskap och feminism blir så tätt förknippade är för att vi väljer det. Det finns många feminister som driver frågor inte stöttade av genusvetenskapen. Precis som regeringen driver igenom beslut som vetenskapliga fakulteter säger inte fungerar. Det är av ideologiska skäl de besluten tas. Inte för att det finns en vetenskaplig grund till den påstådda orsak-verkan, ofta inte ens en verklighetsförankring.

Jag säger inte att feminismen gör fel i att luta sig mot genusvetenskapen, tvärtom! Det är bra att vi grundar våra beslut, förslag och politiska idéer på förankrad forskning. Det finns däremot en problematik i hur det i folkmun har blivit. En person som debatterar har inte råd att nämna att det är ur genusvetenskapen denne tar sin fakta. Det ses ner på. Det är av lägre värde. Överhuvudtaget har den humanistiska vetenskapsvärlden länge fått kämpa för sin rätt att tas på allvar. Kunskap om människans sociala beteenden värderas inte lika högt. Än mindre när det kommer till forskning om det biologiska och sociala könet. Varför säger vi att det inte är ”riktig” vetenskap? Varför skär vi ner stöden till sådana program? Kan det vara den plötsliga insikten att vetenskapen, precis som oss människor, ständigt förändras med nya upptäckter? En vetenskap som försöker hålla jämna steg med det ständigt föränderliga samspelet människor emellan kan inte vara statisk. Gör det oss osäkra?

När det kommer till kritan är det den humanistiska vetenskapen som berör oss närmast. Kunskap om varför vi gör som vi gör i interaktion med oss själva och andra är ovärdeligt, speciellt om vi håller på med politik. Politiken handlar mycket om hur vi ska förändra vårt samhälle till det bättre och vårt samhälle består av oss och vårt samspel. Beslut om lagar reglerar hur vi ska interagera med varandra.

Genusvetenskapen tar inte de moraliska ställningstaganden. Det är feminismen som gör den delen. På många sätt gör feminismen mer rätt genom sitt starka band till den vetenskapliga världen, men vi ska ändå komma ihåg den ideologiska påverkan som finns. Vi ser ideologiska beslut om pedagogik utan grund i den pedagogiska forskningen. Politiken behöver ett starkare band till vetenskapen, men vi ska komma ihåg att vetenskapen inte ska vara ideologisk.

Läs mer om