Ett av honnörsorden i den svenska utbildningspolitiken har varit likvärdigheten. Den ideologiska grunden för detta är att alla elever, oberoende av föräldrarnas ekonomiska förutsättningar, ska ges samma möjligheter att lyckas i skolan. Skolans uppdrag är att möta varje elev utifrån dess specifika förutsättningar och ge eleven det stöd som eleven behöver för att kunna nå upp till de kunskapsmål som riksdag och regering fastställt.
Barnpassningen har ansetts stå i centrum för uppdraget. Nu vill finansdepartementet vidga detta till att också omfatta läxhjälp i sig. På så sätt vidgas också detta till att omfatta ungdomar på högstadiet och gymnasiet.
Den springande punkten när det gäller regeringens initiativ är hur detta kommer att påverka likvärdigheten i svensk skola. Kommer alla elever att ha samma möjligheter att lyckas i skolan eller blir det nu möjligt för barn till mer välbeställda föräldrar att med hjälp av subvention från skattemedel köpa sig större chans till framgång?
I TV4:s morgonprogram kunde man häromdagen se Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen, Emma Henriksson, debattera med Vänsterpartiets skolpolitiska talesperson, Rossana Dinamarca. Den kristdemokratiska gruppledaren såg inga som helst problem med att ge subventioner via RUT för läxhjälp och menade att detta inte kunde innebära något som helst hot mot likvärdigheten då alliansregeringen satsat stort på den svenska skolan.
Rossana Dinamarca menade däremot att de resurser som nu satsas på subventioner via RUT i stället skulle ha kommit till större nytta i form av satsningar i skolan eftersom dessa då skulle komma alla elever till del oavsett om föräldrarna är välbeställda eller resurssvaga.
Vilka gynnas då av alliansen förslag om RUT-avdrag för läxhjälp? Är det de elever som är i störst behov av stöd och hjälp, det vill säga de elever som idag inte har möjlighet att få stöd i sin inlärning i hemmet i den utsträckning som skulle behövas? Eller är det elever som företrädesvis redan kommer från välbeställda och studievana hem där förutsättningar för stöd och hjälp redan i dag är bättre? Inte är chansen stor att det är den ensamstående undersköterskan, som är så trött att hon går på knäna när hon kommer hem från jobbet och inte orkar engagera sig i läxläsningen på det sätt hon skulle önska, som kommer att kunna utnyttja RUT-avdraget för läxhjälp.
För oss socialdemokrater är det självklart att möjligheternas dörr ska stå öppen för alla. Då är inte lösningen att dela ut nycklar till några via skatteavdrag för läxläsning rätt väg att gå. Det är långt mycket bättre att i stället satsa på läxläsningsstöd i skolan som är till för alla elever, att satsa på mindre klasser eller fler specialpedagoger. Det är dörrstoppare som kanske kan hindra möjligheternas dörr från att slå igen mitt framför näsan på den som inte är född med silverskeden i hand.