En gång om året samlas länets socialdemokrater till distriktskongress för att forma den socialdemokratiska politiken för Norrbottens bästa, välja distriktsstyrelse för det kommande året, behandla inkomna motioner och delta på intressanta seminarier. Under årets distriktskongress kommer också den valanalys som en särskild arbetsgrupp inom partiet tagit fram också att behandlas. Men viktigast av allt är de livaktiga och framåtsyftande politiska samtal som föds när socialdemokrater från länets alla delar möts.
Pite älvdal representeras av trettioåtta ombud från Piteå, tolv ombud från Älvsbyn, sexton ombud från Arvidsjaur och nio ombud från Arjeplog. Dessa ombud ska under helgen behandla fyrtioåtta motioner som sträcker sig alltifrån rovdjursförvaltning, via krigsmaterialexport och säkrare skotertrafik, till personval, regionalpolitik och arbetslöshetsbekämpning. Spännvidden är således enorm och speglar väl den mångfald av frågor som politiken omfattar.
Utgångspunkten för den socialdemokratiska distriktskongressen skiljer sig milsvida från förutsättningarna för den extra partikongress som hölls i partiet centralt för två veckor sedan. I Norrbotten vinner socialdemokratin val, såväl på kommunnivå, landstingsnivå som på riksdagsnivå. Det är också så att Socialdemokraterna i de flesta av kommunerna stärkt sina positioner i de tre valen. Det är alltså en rörelse i medvind, och i takt med väljarna som samlas till kongress.
Det är alltså företrädare för länets socialdemokratiska arbetarekommuner som med råg i ryggen kan samlas för att göra den framgångsrika socialdemokratin än mer framgångsrik. För att klara detta måste man diskutera vilka utmaningar som länet och dess kommuner står inför. Man kan inte sätta sig ner med armarna i kors och förnöjsamt konstatera att höstens val gick utomordentligt bra och att partiet lugnt kan fortsätta i samma invanda spår.
Ska man fortsätta att vara en framgångsrik rörelse som går i takt med tiden så gäller det att ha blicken riktad mot horisonten för att sia om vad som behöver förändras för att människor ska uppleva att arbetarerörelsen är den kraft i länet som bäst kan verka för att skapa ett gott samhälle även år 2030.
Valet av seminarier visar att partiet verkligen har ambitionen att vara väl förberedda för mötet med morgondagens utmaningar.
Det första av seminarierna leds av Anna Johansson, kommunalrådet från Göteborg som ledde Kriskommissionens arbete. Detta seminarium handlar om folkhemsbegreppet inför valet 2014, och går under titeln “Kan det gröna folkhemmet vara grönt?". Inom ramen för detta seminarium ska man diskutera vilka vägval som Socialdemokraterna står inför och vilka frågor som är viktiga inför framtiden? I det andra seminariet kommer man att diskutera utmaningarna och möjligheterna för en hållbar välfärdspolitik och slutligen kommer Stig-Björn Ljunggren, kontroversiell S-debattör, att leda ett samtal kring hur Socialdemokraterna ska kunna bli en en modern folkrörelse.
Dessa seminarier, tillsammans med det tal som Lena Sommestad kommer att hålla på lördagen, kommer förhoppningsvis att lägga grunden för konstruktiva och spännande debatter kring socialdemokratins framtid, så att distriktskongressen blir en bra utgångspunkt för det fortsatta utvecklingsarbetet inom den norrbottniska socialdemokratin.