Nu krävs eftertanke och ödmjukhet
ARVIDSJAUR/ÄLVSBYN I de flesta kommuner i Norrbotten gör Socialdemokraterna mycket bra valresultat. Men i ett par kommuner rasar man kraftigt. I Pite älvdal är det S i Arvidsjaur som backar med 14,2 procentenheter och S i Älvsbyn som backar med 13,9. Frågan är hur eftervalsanalysen inom socialdemokratin kommer att se ut i dessa kommuner.
Kommunalråden Jerry Johansson i Arvidsjaur, vänstra bilden, och Bill Nilsson i Älvsbyn måste nu ta kommandot i den eftervalsprocess som måste till i dessa två kommuner. Misslyckas man med denna kommer man få svårt att hämta tillbaks det tapp man upplevt i dessa kommuner.
Foto: Annelie Nilsson
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Det pris som socialdemokratin fått betala för dessa stridigheter är mycket högt. I Glommersträsk backade S med 19,3 procentenheter och centern kunde befästa sin position som största parti i valdistriktet genom rekordresultatet på 69,7 procent. I det andra skolnedläggningsdistriktet rasade S från sin rekordhöga nivå på 79,8 till 40,7 procent. Här ökade centern med nästa fyrtio procentenheter. Men det stannade inte enbart vid förlusterna i de byar där skolorna lagt ned. Tappet på centralorten var också mycket stort.
I Älvsbyn har två saker stått i fokus för den politiska debatten under den senaste mandatperioden. Det ena är nedläggningen av musikskolan som väckt starka känslor ute bland medborgarna. Det andra är den nya politiska organisation som sjösatts i kommunen. Ett flertal politiker har riktat kritik mot den nya organisationen och har hävdat att makten i kommunen koncentrerats till tjänstemännen och till kommunstyrelsen. Ett antal ledande politiker har också valt att lämna sina uppdrag. Den nya organisationen och nedläggningen av musikskolan har kritiserats hårt från oppositionen men också via insändare i tidningen. Socialdemokraterna har förefallit kallsinniga inför denna kritik och har vidhållit de fattade besluten. Det får man nu plikta för i detta val. Tappet på 13,9 procentenheter talar sitt tydliga språk.
Frågan är nu vad som händer inom socialdemokratin i Arvidsjaur och Älvsbyn. Den valanalys som måste tas fram kommer att ge en fingervisning kring hur partiets upprättelse i dessa två kommuner kommer att klaras.
Vågar man vända på varje sten, slakta heliga kor och erkänna de verkliga förklaringarna till valförlusterna så finns goda förutsättningar att kunna vända skutan på rätt köl. Men det kommer inte att bli lätt, och många företrädare för partiet kommer säkerligen att uppleva processen som smärtsam. Men man måste igenom detta stålbad för att kunna resa sig igen.
Förnyelsearbetet får inte enbart stanna vid att se vad i den förda politiken som inte gått hem hos väljarna. Man måste också våga ställa sig frågan om vilka företrädare som inte heller har gått hem och saknar väljarnas förtroende. Att blunda för eventuella problem är att göra sig själv och partiet en björntjänst. Då riskerar man att medborgarna kan komma att ifrågasätta partiets regeringsduglighet i kommunen.
När man nu står inför sådana gigantiska valförluster som i Älvsbyn och Arvidsjaur måste eftervalsarbetet präglas av eftertanke och en stor portion ödmjukhet. Väljarna har sagt sitt. Nu måste partiet lokalt i Arvidsjaur och Älvsbyn luska ut hur man ska kunna återvinna det förtroende man uppenbarligen uppburit tidigare. Det arbetet måste påbörjas omedelbart. Fyra år är ingen lång tid när det gäller att bygga upp partiet från grunden igen. Men arbetet måste lyckas.