Nordmark är rätta valet för TCO

FACKFÖRENINGSRÖRELSEN I går inledde Tjänstemännens centralorganisation (TCO) sin kongress i Stockholm. En av huvuduppgifterna för kongressen är att välja ny ordförande efter avgående Sture Nordh. Allt talar för att Eva Nordmark, bördig från Luleå, i dag väljs till ny ordförande.

TCO:s blivande ordförande Eva Nordmark står inför stora utmaningar.

TCO:s blivande ordförande Eva Nordmark står inför stora utmaningar.

Foto: Annika af Klercker / SvD / SCANPIX

Piteå2011-05-11 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Svensk fackföreningsrörelse står inför stora utmaningar. Klimatet i Sverige är inte det bästa för fackföreningsrörelsen. Den långsiktiga strategi som Svenskt näringsliv, och andra högern närstående näringslivsorganisationer, haft med syfte att förändra människors attityder har burit frukt. Den djupt rotade känsla som svenskarna haft för gemensamt ansvarstagande och solidaritet mellan stark och svag har kommit att försvagas allt mer. Nu är det mer av sköt dig själv och skit i andra som gäller. Naturligtvis förklätt i andra fraser och en annan värdemässig klädedräkt. Men målet har varit att försvaga arbetarens ställning på svensk arbetsmarknad till förmån för starkare arbetsgivare.

Det har dessutom blivit alltmer legitimt att tala illa om facket, kollektivavtal och att vilja försvaga arbetsrätten. Det är ett tidens tecken att centerungdomarna drar igång en kampanj på temat "Fuck Facket Forever" utan att partiledaren Maud Olofsson ens höjer på ögonbrynen. Budskapet är att fackföreningarna är ett hinder för individen att nå sitt mål, och där kollektivavtalen framställs som glastak för den individuella utvecklingen i stället för en säkerhetsnivå från vilken individen kan ta avstamp. Centerungdomarna beskriver arbetsmarknaden som ett stort jävla skämt. Men den som lärt sig något om den svenska arbetsmarknadshistorien vet att den fackliga kampen tog sin avstamp i en verklighet där arbetaren befann sig ute på ett rankt isflak i ett stormigt hav.

Det är i detta samhälle som Eva Nordmark nu tar på sig ansvaret för att leda den stora tjänstemannaorganisationen TCO in i framtiden. Skiftet från Sture Nordh till Eva Nordmark handlar inte bara om ett byte av ordförande. Det stannar inte heller vid enbart ett generationsskifte heller. Valet av Eva Nordmark signalerar något mycket viktigare, nämligen att TCO på allvar kommer att ägna sig åt en rad samhällsproblem som påverkar hur TCO-medlemmarna mår. Detta visar inte minst den diskussion som TCO initierat om arbetstagarna alltmer är tillgängliga i sitt arbete under fritiden, med telefoner som plingar när jobbmejl trillar in i mejlboxen och kollegor och chefer ringer i jobbrelaterade ärenden under fritid och semestrar.

För Eva Nordmark och andra fackföreningsledare i Sverige gäller det också att beskriva för sina medlemmar, och i än högre grad för dem som valt att lämna eller aldrig träda in i facket, förklara värdet av medlemskapet och betydelsen av den fackliga solidariteten. Med den attack som svensk fackföreningsrörelse står under är det viktigt att få fler arbetare att känna nödvändigheten av att sluta sig samman. För tillsammans är man stark, ensam är man svag.

Än finns det mycket att utveckla på svensk arbetsmarknad. Och ändå mer att försvara. Den som tror att anställningsskydd, rätt till betald semester, rätt till OB-ersättning, övertidsbegränsningar, övertidsersättning, vettiga sjuklöner är något som är skrivet i sten är mer än blåögd. Arbetsrätten måste vinnas gång på gång. Därför behövs starka fackföreningsrörelser. TCO kommer att ha goda möjligheter att stärka sina positioner under Eva Nordmarks ledarskap. Det är bara att gratulera till ett gott val.

Läs mer om