Nej, men av vitt skilda skäl
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Jag drev ett nej, eftersom EU-kommissionens förslag skulle ha varit direkt skadligt för hamnarna och för transportsystemen i våra länder. Men nu är det upp till alla oss nej-sägare, att visa vad vi vill med
Europas hamnar.
Hamnarna har förändrats enormt under de senaste
årtiondena. På 50-talet i Piteå kom båtarna in till kajen i sta´n. Som barn var jag fascinerad av de utländska flaggorna och man hörde de vuxna prata om att sjömännen kom från olika länder. Nu är det helt annorlunda. Hamnen ska vara rationell med kortast möjliga liggtider.
Sveriges och Europas hamnar fungerar också oftast bra - men kan bli ännu bättre. Hamnarna har en viktig roll i det globala transportsystemet, de är i praktiken kombiterminaler där gods och passagerare lastas om och de kan göra transporterna i Europa renare. Därför måste de utvecklas. Men det görs inte genom att i EU centralreglerar verksamheten inne i hamnarna.
Detta kommissionsförslag, som socialdemokraterna i europaparlamentet nu fällt, var ett missgrepp. Effekten blir sämre arbetsvillkor, ökad risk för säkerhetsproblem och allra viktigast - vi hade riskerat en stagnation i de euro-
peiska hamnarna.
EU-kommissionen föreslår krångliga upphandlingsregler inne i hamnarna. Men jag anser att det inte blir särskilt attraktivt att investera stora summor i att utveckla hamnar, om man hela tiden löper risk att förlora kontraktet på verksamheten. Transportarbetarnas villkor skulle också ha försämrats. Sannolikt skulle många arbetstillfällen gå förlorade och hamnjobben bli uppstyckade i deltider och påhugg - med sämre villkor och trygghet som resultat.
Det vi behöver i stället är ett EU-direktiv om konkurrens mellan hamnarna. Som stärker dessa och som inte försämrar för arbetstagarna eller för företagen. Det är socialdemokraterna i Europas alternativ. Det är viktigt att hamnarna har konkurrens mellan sig för att förbättras. Och den konkurrensen finns i dag.
Kring till exempel Nordsjön och Medelhavet ligger de stora hamnarna på pärlband och konkurrerar om kunderna. Men det behövs regler för statsstöd och om öppenhet om räkenskaperna, så att alla kan verka på rättvisa villkor oavsett var i EU de ligger.
De svenska moderaterna röstade också nej till hamndirektivet, men av motsatt anledning. De tycker inte att EU-kommissionens avreglering inne i hamnarna går tillräckligt långt. Vilket är då moderaternas politiska alternativ? Vill de ha total otrygghet för företag och anställda i Europas hamnar? Och hur gagnar det Europas transportsystem?