Noliamässan är en norrländsk framgångssaga. År efter år fortsätter stora Noliamässan, som i år arrangeras i Piteå, att locka besökare från när och fjärran. Med ungefär 100 000 besökare och 800 utställare är mässan en av Skandinaviens största i sitt slag. Utöver stora Nolia bedriver mässbolaget dessutom femton andra mindre publik- och fackmässor i norra Sverige.
Från början var Nolia AB, som grundades 1962, en ren lantbruksmässa. Men med tiden har utbudet vidgats. I dags ryms i princip allt på Nolia – hantverk, industri, livsmedel, fritid med mera. Mässans roll för det regionala näringslivet går inte att underskatta. Både nya och redan etablerade företag får chansen att berätta om sina varor och tjänster för en bred publik.
Affärskontakter knyts. Nätverk skapas.
Noliamässan är dessutom ett fint exempel på framsynt kommunal näringspolitik. Nolia var från början ett privat företag. Men när ägaren Erik Hållander dog 1976 ville familjen, som hade sin bas i södra Sverige, göra sig av med Nolia. Man vände sig till Umeå, Sundsvall och Piteå kommuner för att fråga om de vill förvärva aktierna. Sundsvall backade ur. Men Piteå och Umeå köpte vardera 50 procent av aktierna i mässbolaget (2012 gick även Skellefteå in som delägare.) Det är ett beslut som lokalpolitikerna inte behövt ångra.
Stora Noliamässan, som genomförs jämna år i Piteå och udda år i Umeå, betyder enormt mycket för de två kommunerna. Tillströmningen av besökare och utställare betyder fina inkomster för hotell, campingar, restauranger och andra lokala näringsidkare.
Mässan är inte heller bara tingeltangel och kommers. För den samhällsintresserade finns ett brett utbud av seminarier och aktiviteter. Mellanvalsåret 2016 är den politiska temperaturen inte lika hög som den var valåret 2014, när bland andra blivande statsministern Stefan Löfven (S) gästade Piteå. Men alla partier med självaktning och självbevarelsedrift finns givetvis på plats. Nolia är ett fantastiskt tillfälle att möta många människor och torgföra sitt budskap.
Under fredagen gästas Noliamässan även av landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S). Han ska tala under rubriken ”De gröna näringarna”. Han bör ha en del intressant att rapportera från sina ansvarsområden. I Buchts politiska stöpslev ligger bland annat arbetet med en ny livsmedelsstrategi, ett nationellt skogsprogram och en parlamentarisk landsbygdskommitté som ska presentera sitt slutbetänkande 2017.
Somliga säger att kommuner inte ska bry sig om eller satsa pengar på näringspolitiken. Låt marknadskrafterna och företagen sköta sig själva utan politisk inblandning, menar marknadsliberalerna. Men exemplet Nolia AB visar att det finns ett värde med kommunalt engagemang i näringspolitiken. Nolia har varit till glädje för skattebetalare och företagsamhet i både Umeå och Piteå. Mässbolaget har gjort det möjligt för fler företag i Norrbotten och Västerbotten att komma ut med sina produkter på en större marknad.