När orättvisorna växer

ARBETSMARKNAD. Varannan kommunalanställd kvinna jobbar deltid eller är timanställd. Förra året var 204 000 kvinnor deltidsanställda. Även om deltidsarbetslösheten minskat något är det alltför många kvinnor som är beroende av a-kassan som utfyllnad för att klara sin försörjning. Nu har alliansregeringen stoppat denna möjlighet. Efter 75 dagar är du utförsäkrad.

Samtidigt som högeralliansen försämrar a-kassan för deltidsanställda kvinnor görs inget för att kommuner och landsting ska ge de deltidsanställda de heltider som så många efterfrågar. I stället straffas de ut från a-kassan med sämre ekonomi som följd.

Samtidigt som högeralliansen försämrar a-kassan för deltidsanställda kvinnor görs inget för att kommuner och landsting ska ge de deltidsanställda de heltider som så många efterfrågar. I stället straffas de ut från a-kassan med sämre ekonomi som följd.

Foto: ERIK G SVENSSON

Piteå2008-07-22 06:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Kommunal har tillsammans med andra fack länge krävt en lag om rätt till heltid för dem som så önskar. Den förra socialdemokratiska regeringen arbetade fram ett lagförslag för heltider, men detta dumpades snabbt av den nya arbetaralliansen.
Högeralliansen vill inte lagstifta om heltider. Däremot vill man försämra för de kvinnor som är tvingade att arbeta deltid och inte erbjuds ett heltidsjobb.

Under våren och sommaren har Kommunal demonstrera mot den kvinnofientliga politik som alliansregeringen står för. Det är bra. Facket måste synas mer för att stödja sina medlemmar. Ett fackförbunds uppdrag är i grunden att se till sina medlemmars bästa. Framgångarna bygger på att man är eniga och att man står upp tillsammans. Nästa stora avtalsrörelse kommer 2010, då är det också valår.
Det känns bra. Då kan alla försämringar som högeralliansen redan genomfört och kommer att genomföra på arbetsmarknadsområdet konkretiseras.

Den styrka som ligger i att facket kan hålla ihop och driva en gemensam linje påverkar förhoppningsvis i längden de progressiva arbetsgivarna inom kommunsfären. Samtidigt vet vi att klockan närmar sig den tid då många av dagens anställda i kommuner och landsting går i pension.
Ungdomar söker sig inte i samma omfattning till omvårdnadsprogrammen som tidigare, de söker sig inte till äldrevården utan hellre till sjukvården. Då måste arbetsgivare agera för att se om sitt hus. Om en akut arbetsbristsituation skulle uppstå måste man vara beredda att höja lönerna till mer rimliga nivåer än dagens.

Många som jobbar inom Kommunals
avtalsområden känner sig otillräckliga i sitt arbete. De får aldrig göra klart utan måste skynda vidare till nästa arbetsuppgift. De får inte göra ett arbete med tillräckligt bra kvalitet. Även om de vill.
Politikerna har delvis avhänt sig sitt ansvar för att vård och omsorg ska fungera och istället överlåtit detta till tjänstemän. Samtidigt som antalet heltidsanställda minskat har andelen timvikarier och deltidsanställda ökat.

Allt tyder på att åldersutvecklingen medför att det måste anställa många inom vård och omsorg inom det närmaste decenniet.
Dels på grund av pensionsavgångar, dels beroende på att Sveriges befolkning blir allt äldre och därmed mer vårdkrävande.
Då gäller det att ta vara på de många ungdomar som känner tilltro till att de kan få ett fast arbete så de kan flytta hemifrån, skaffa en egen lägenhet och familj. Kommuner och landsting som arbetsgivare måste blir mer offensiva. Heltidsjobb måste gå före deltidsjobb.
Ungdomar måste dessutom rekryteras och välkomnas till fasta anställningar direkt från sin vårdutbildning. Annars försvinner de till nya utbildningar och andra arbetsuppgifter.
I dag får man börja som timanställd, eller i bästa fall med en deltid. Sedan får man se tiden an. Det håller inte. Ett rättvist samhälle behöver starka trygghetssystem.
Därför är det inte märkligt att allt fler är djupt oroade över den försämrade a-kassan, att arbetslösa kvinnor tvingas söka jobb var helst i landet dessa finns och till de löner som bjuds. Det är en människofientlig politik.


Läs mer om