Kan man då med rent samvete göra affärer med Kina? En enpartistat som kränker mänskliga rättigheter och inte tillåter fria fackföreningar? Den förhärskande uppfattningen är att växande ekonomiskt välstånd också medför ökade chanser till demokratiska framsteg. Ökade ekonomiska kontakter med omvärlden antas bana väg för facklig och politisk frihet i Kina.
Utvecklingen sker dock inte med automatik, det bör vi ha i minnet. Hittills har kineserna inte lättat på det politiska trycket trots den dramatiska förändringen i ekonomin.
Men i grunden håller nog tesen att bättre ekonomi leder till bättre demokrati. I Ekots lördagsintervju häromveckan förklarade Jacob Wallenberg att han i sina samtal med kinesiska ministrar och dignitärer inte tagit upp frågan om mänskliga rättigheter.
"Det blir lite konstigt om en enskild affärs-
idkare försöker idka politik", försvarade Jacob Wallenberg sin tystnad och menade att vissa jobbade med politiska frågor medan andra jobbade med affärsfrågor.
Att Wallenberg inte tar upp människorättsfrågor vid ett enstaka samtal med premiärministern är förståeligt. Ingen gagnas av plakatpolitik.
Men den wallenbergska inställningen att det råder vattentäta skott mellan moral och affärer är ohållbar. Det finns många tillfällen då svenska företag kan göra skillnad, också i Kina. Man kan till exempel se till att de anställda på de Wallenbergägda företagen får rätt att själva välja sina egna fackliga representanter och att de får förhandla med företaget.
När företag som Yahoo och Google går den kinesiska statens ärenden - Yahoo lämnade ut en ip-adress vilket ledde till tio års fängelse för en regimkritisk bloggare och Google har begränsat sökmöjligheterna när det gäller känsliga ord som falun gong, Tibet och Taiwan - har de gått över den osynliga moraliska gränsen.
Google försvarar sig med att deras sökmotor på lång sikt är bra för Kinas demokratiska utveckling. När argumentet om affärer och demokrati tänjs ut så långt blir det till sist orimligt. Inget företag bör ställa upp bakom Kinas solkigare sidor.
Kina är numera erkänt som medlem av Världshandelsorganisationen WTO, påpekade Jacob Wallenberg i radiointervjun. Det är sant. Kina välkomnas i dag i världens alla finrum. Men landet skulle naturligtvis inte ha fått samma välvilliga bemötande om inte så stora ekonomiska värden stått på spel. Balansgången mellan handel och politik är inte lätt. Företagare får inte glömma att ordet affärsmoral just består av två delar, affär och moral.