Modern sjukvårds­organisation

Piteå2015-10-18 11:07
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag har varit landstingsstyrelsens ordförande i drygt 10 månader och det har varit en mycket lärorik tid. Rolig, stimulerande men tidvis även svår. Under den här tiden har jag mött välgrundade tankar, djupa kunskaper men ibland, tyvärr även ren okunskap om sjukvårdens innehåll och uppdrag. Hälso- och sjukvårdspolitik är ett allvarligt politikområde som kräver omsorg.

Jag möter argument som säger att om vi bara lägger ner ett eller helst tre sjukhus så har landstinget en budget i balans. Enkla argument, som säkert känns smakfulla när de sägs.

De som använder dessa enkla budskap brukar varken förklarar eller berättar var sjukvården för patienterna i ställets ska finnas. Dessutom handlar det oftast om att nedläggningarna ska göras någon annanstans. Helst långt bort från de som argumenterar för en nedläggning. Principen inte på min egen bakgård är oftast stark och påtaglig. Inte acceptabelt för min del.

Idag finns fem stora sjukdomar som vi behöver ta hänsyn till när vi resonerar kring sjukvården och vår sjukvårdsorganisation i Norrbotten. Det är cancer, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, stroke och demenssjukdomar. Fem livsstilsjukdomar som påverkar vår sjukvård och dess organisation.

Men det allra viktigaste är nog det akuta omhändertagande, snabba och kvalificerade insatser för att rädda liv. Hjärtinfarkter och stroke. Plötsliga sjukdomstillstånd som behöver kvalificerat omhändertagande. Där och då, inte sen eller någon annanstans.

Så vad skulle hända om vi helt stängde ner Piteå älvdals sjukhus? Hur skulle vi då klara det akuta omhändertagandet och sjukvården som behövs kring de fem stora folksjukdomarna? Var skulle alla de ortopediska operationerna göras? Frågor som behöver sitt svar innan vi tycker till om att några sjukhus mindre i länet fixar landstingets budget.

Men låt oss lämna Pite älvdal och tänka att Kiruna sjukhus säkert är ett sjukhus som vi inte behöver. Kiruna är vår nordligaste stad och har ett arktiskt klimat som spelar en roll. Vi behöver ha hög kompetens för att kunna klara svåra sjukdomsfall, i fall vädret inte ens är flygbart. Eller Kalix sjukhus som faktisk har ansvar för länets ”sjukaste” befolkning. Länets östra delar drabbas oftare av sjukdom och har en lägre livslängd, det måste beaktas.

Så de som nästan lättvindigt säger, stäng några sjukhus så har landstinget en budget i balans har nog inte alltid hängt med i att innehållet på våra sjukhus har förändrats. Det har gjorts för att möta dagens och morgondagen sjukdomar och sjukfall.

Med allt detta sagt är jag inte alls främmande för diskussion, argument och evidens som underlag för en strukturförändring av sjukvårdsorganisationen i länet. Men jag tar den frågan mycket allvarligt och därför har vi socialdemokrater tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet initierat ett långsiktigt utredningsarbete – Framtidens primärvård som ska ge oss ett underlag byggt på kunskap, forskning och erfarenheter. Primärvården som är den vård som de flesta av oss möter och använder. Den är nära, den är avgörande och den är väldigt viktig för patienternas förtroende för hälso- och sjukvården.

Därför ska Norrbotten ha en modern och ändamålsenlig sjukvårdsorganisation som kan möta framtidens sjukdomar, patienternas behov men som även ser till vårt geografiska läge.

Krönika

Läs mer om