Ministern, lär av vårdens eldsjälar!

ÄLDREVÅRDEN. "Jag vill dö, knall och fall. Absolut inte hamna på något äldreboende", sa den manliga sjuksköterskan som medverkade i söndagskvällens Agenda om äldrevården. Så illa skulle det inte behöva vara om de som makten och pengarna besitter, lyssnade på eldsjälarna inom åldringsvården och tog vara på deras kunskaper.

Piteå2006-04-11 00:00
Detta är en ledare. Piteå-Tidningens ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Om Kathrina Nordell haft professorsgrad och varit verksam vid Karolinska Institutet torde hennes forskningsresultat ha väckt riksintresse. Men hon är undersköterskan som jobbar på avdelningen Hjortronmyren på äldreboendet Roknäsgården i Piteå kommun och trots att hon där åstadkommit mirakel med dementa, flockas inga investerare runt henne.

Roknäsgården är förmodligen en ovanligt stimulerande miljö för dementa. Där får de boende umgås med personalens hundar och katter, mycket uppskattat, och där får de åtminstone delta i praktiska göromål, något som inte alls förekommer på alla demensavdelningar i länet och landet. Kathrina Nordell ville emellertid mer än så. När tid gavs stoppade hon in spontana läs- och skrivövningar med de boende och upptäckte att det gick att återuppväcka delar av det intellekt som till synes gått förlorat. Resultatet var mycket uppmuntrande.



För att kunna utveckla iden och göra mer organiserade övningar ansökte hon om projektmedel hos FoU (Forskning och Utveckling) Norrbotten. Hon fick 50 000 kronor som gick till att betala vikarier. Ingen heltid precis, men förberedelserna gjordes på fritiden och projektet kunde pågå drygt ett år vid sidan om det vanliga undersköterskejobbet på avdelningen.

En av deltagarna var vid starten 82 år. Han hade förlorat skrivförmågan och hade ingen uppfattning om tid och rum. Visste inte vilket år det var. Kanske 1940. Det var september 2003. I januari 2004 gjorde PT reportage på Roknäsgården. Då ägnade sig den 82-årige mannen åt någonting han aldrig tidigare gjort. Han skrev dagbok, vackert och välformulerat.



Han är inte det enda goda exemplet. Många har gjort och gör stora framsteg. Projektet och pengarna tog slut i december 2004, men Kathrina Nordell trycker in små övningsstunder så snart det är möjligt. Läs- och skrivövningar, geografi där kartboken åker fram, historiska och politiska återblickar.

Gällande forskarrön säger en sak, att förlorade intellektuella funktioner inte går att återskapa, övningarna på Roknäsgården en annan. Kathrina Nordell och många med henne, inte minst anhöriga, häpnar över hur mycket av de gamla kunskaperna som finns kvar hos dementa. Det gäller bara att hitta rätt tidpunkt, skapa trygghet och rätt metod för att locka fram det som försvunnit i töcknet.



Kathrina Nordells dröm är att få jobba heltid med de intellektuella övningarna och återskapandet av de dementas personlighet. Men till det finns inga resurser. Inte på Roknäsgården och knappast på något annat boende. Hon har fått 10 000 kronor, maxbidrag, från socialnämndens lilla budget på 200 000 kronor för projektarbeten inom äldreomsorgen.

Partierna tävlar om satsningar på äldre, men vem bryr sig om de dementa? De som inte kan rösta. Dementa har sorgligt ofta ett fattigt liv, socialt och intellektuellt. Så behöver det inte vara. Det är Roknäsgården ett utmärkt exempel på. Ska Sverige bli världens bästa land att åldras i måste den här typen av satsningar få hög prioritet. Det kostar säkert en anställd till per avdelning, men det har Sverige råd med.

Även dementa kan ha ett bättre och sämre liv och samhället är skyldigt att ge det bättre. Vi ska inte behöva önska att vi dör knall och fall, av fruktan för att hamna på äldreboende för dementa.

Lästips till vård- och äldreomsorgsminister Ylva Johansson: Gå in på www.FoU Norrbotten och ladda ner rapporten "Individanpassad skriv- och lästräning för personer med demenssjukdom".

Läs mer om